Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de un sistem informatic integrat

Data publicării: 25-04-2007

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de un sistem informatic integrat, a declarat consilierul IT din Ministerul Sanatatii Publice, Victor Mora, cu prilejul celei de-a doua Conferinte despre eSanatate & eGuvernare, care se desfasoara sub egida Zilele sanatatii Romania-Austria, editia a 7-a.

El a subliniat ca se incearca informatizarea atat a partii medicale, cat si a celei nemedicale.
    Victor Mora s-a referit la cele trei proiecte de informatizare care se defasoara in prezent, mai precis informatizarea a 16 spitale, sistemul de informatizare pentru evaluarea starii de sanatate a populatiei si programul de informatizare al CNAS.
    Consilierul a explicat ca proiectul de informatizare al programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei presupune dotarea medicilor de familie cu echipamente. El a accentuat asupra necesitatii si importantei evaluarii pentru a avea o oglinda a starii de sanatate a populatiei si pentru a vedea in ce programe de sanatate trebuie investit. Sistemul va fi capabil sa ofere informatii catre sistemul CNAS.
    In ceea ce priveste planurile pe termen mediu, Victor Mora s-a referit la necesitatea interoperabilitatii la nivel european. El a amintit ca in Austria se face dosarul electronic medical, acesta extinzandu-se de la faza pilot. Orice cheltuiala facuta trebuie sa aiba in vedere ca sistemul informatic se va integra celorlalte sisteme.
    ""Dorim niste standarde deschise, elaborate cu Companiile IT"", a subliniat Mora. El a mentionat ca va fi foarte greu pentru Ministerul Sanatatii sa faca un sistem informatic  pentru fiecare din cele aproape 500 de spitale din Romania. Se are in vedere  informatizarea spitalelor elaborand reguli de standardizare.
    In ceea ce priveste realizarea dosarului personal de sanatate in sistem de urgenta acesta este in discutie in toata Europa, nefiind atat de simplu de realizat, a opinat Victor Mora.
    La randul sau, directorul general al CNAS, dr. Vasile Cepoi, a mentionat ca sistemul de informatizare al acestei institutii este in plina expansiune. El este realizat in proportie de 80% ,dar nu este integrat, a subliniat dr. Cepoi, adaugand ca pentru asta se impun standardizari, codificari, realizarea de nomenclatoare. In opinia sa, nu tot sistemul informatic realizat in acesti ani trebuie inlocuit.
    ""Excluderea acestor aplicatii este neeconomica si ar duce la intarzieri mari"",considera directorul general al CNAS.
     Reprezentantul CNAS a spus  realizarea dosarului personal al pacientului revine MS si este un proiect foarte ambitios. Datele din Registrul unic al bolnavului,  pe care-l are Casa, va fi numai o parte a acestui dosar.
    In cadrul Conferintei vor mai fi abordate teme ca interoperabilitatea si mobilitatea, modele de colaborare, sisteme expert, colaborarea in domeniul sanatatii, prezentarea sistemelor austriece -eCard, ePrescription,ELGA. securitatea fiselor medicale, comunicatii.

Sursa: Rompres, 25-04-2007, Vizualizari 971
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.