Sleepy dentistry - prietenul copilului cu frica de stomatolog

©

Autor:

Caria dentara este cea mai comuna “boala a copilariei”, de 5 ori mai intalnita ca astmul, de 4 mai comuna ca obezitatea infantila si de 20 mai intalnita ca diabetul, conform unui studiu al AAPD (American Academy of Pediatric Dentistry).
Problemele dentare ale copilului pot evolua pe masura ce timpul trece si nu se intervine in rezolvarea acestora. Cariile se dezvolta si avanseaza rapid pe dintii de lapte si indiferent de stadiul in care se afla, acestea trebuie tratate la timp, pentru a evita transmiterea infectiei prin fluxul sangvin la principalele organe.
Mai mult, specialistii atrag atentia asupra faptului ca afectiunile dentare aparute la dintii temporari  se transmit si dintilor permanenti, motiv pentru care copiii trebuie tratati de catre medicul dentist indiferent de varsta, gradul de anxietate sau severitatea afectunilor dentare.

Vizita la stomatolog, un factor de stres pentru copil

Statisticile arata ca mersul la stomatolog reprezinta un factor de stres pentru populatia adulta, dar mai ales pentru copii. Tratamentul lipsit de factori de stres este mult mai sigur si mai usor de aplicat, in special pentru copiii care au avut experiente neplacute in trecut.
De aceea, pentru a diminua “teama de stomatolog”, au aparut tehnici si proceduri care elimina sentimentele precum frica, anxietatea, nelinistea la cabinet. Cea mai uzitata de catre medicii dentisti este tehnica numita “Sleepy dentistry”, care permite copilului sa beneficieze de un tratament dentar complet, fara ca acesta sa simta disconfort, fara sa auda sunete sau sa aiba senzatii care sa ii amplifice teama.
Este foarte important ca orice experienta a copilului la medicul stomatolog sa fie una pozitiva, confortabila, sigura si relaxanta. Copilul trebuie sa perceapa dentistul ca pe un prieten care are grija de dintii lui. De aceea, pentru cei anxiosi sau care nu pot suporta un tratament mai indelungat pe scaunul stomatologic, tehnica Sleepy dentistry este de un real ajutor.

Cine si cand beneficiaza de "Sleepy dentistry":

Aceasta tehnica este indicata pacientilor:
Pre-cooperanti (copii prea mici pentru a putea primi un tratament dentar extins/prelungit)
Copii cu nevoi speciale (fizice/mentale) care au dificultati in primirea tratamentului dentar
Copii cu probleme dentare majore (extinse) care ar necesita un numar mai mare/prea mare de sedinte de tratament (tratamente chirurgicale, tehnici laborioase)
Copiii anxiosi care nu tolereaza prezenta diferitelor instrumente de lucru in cavitatea bucala

Tipuri de sedare in stomatologie

Exista 3 tipuri de sedare in stomatologie, fie pe baza de inhalare a unui gaz analgesic usor (gaz ilariant-funny gas) sau prin injectarea intravenoasa a unuor substante cu caracter sedative:
1.  Inhalosedarea /Sedarea constienta presupune inhalarea unei combinatii de protoxid de azot si oxigen, cunoscut si sub denumirea de GAZ ILARIANT (FUNNY GAS), un gaz analgezic usor.
2. Analgo-sedarea este un tip de sedare care se realizează prin injectarea intravenoasă a unor substanţe cu caracter sedativ, in combinatie cu inhalarea de FUNNY GAS
3. Anestezia generala este asigurata de medicul specialist si rezolva problema efectuarii tratamentelor dentare in cele mai bune conditii de siguranta si confort.

Folosita pentru a reda confortul micutului pacient si a-i elimina durerea, "Sleepy dentistry" nu este o tehnica ce poate fi efectuata tuturor copiilor, aceasta fiind total interzisa persoanelor cu infectii de tract respirator, afectiuni ale urechii, probleme oculare sau celor cu imunitate scazuta. Medicii dentist pediatri vor efectua sedarea numai daca aceasta este cu adevarat necesara.

Data actualizare: 15-06-2013 | creare: 22-02-2013 | Vizite: 1945
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice