Solarul și cancerul de piele

©

Autor:

Solarul și cancerul de piele
Deși multe persoane apelează la solare pentru a se bronza pentru că le consideră o alternativă mai sigură la expunerea la soare, riscurile pentru sănătate implicate de aceste dispozitive sunt cel puțin la fel de ridicate ca expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui.

Dispozitivele de bronzare artificială (cabine, paturi, lămpi) emit radiații UVA și UVB în cantități similare cu ale soarelui, uneori chiar mai puternice, care au efecte dăunătoare în special asupra pielii și ochilor. Cel mai important impact negativ al solarelor este creșterea riscului de cancer de piele: melanomul malign (cea mai fatală formă de cancer), carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular. (1)

Riscul carcinogen

Începând din 2009, solarele și dispozitivele de bronzare de interior sunt clasificate de către IARC (Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății) în categoria agenților cu cel mai ridicat risc carcinogen, alături de alte substanțe periculoase precum plutoniul sau radiul. Până atunci aceste dispozitive fuseseră considerate a avea „un risc probabil carcinogen pentru oameni”, însă cercetările în domeniu au arătat că sunt mult mai periculoase decât se credea inițial.

Meta-analiza pe care specialiștii IARC au realizat-o în 2006 (constând în 26 de studii revizuite despre bronzarea de interior, desfășurate în ultimii 25 de ani) a fost cea care i-a determinat să schimbe nivelul de risc al dispozitivelor de bronzare de interior, după ce rezultatele au arătat că:
  • există o asociere între bronzarea artificială la solar sau folosind alte dispozitive similare și melanomul malign, carcinomul spinocelular și melanomul ocular;
  • leziunile ADN-ului produse de radiațiile UVA și UVB pot duce la apariția cancerului de piele (studii de laborator pe oameni și animale);
  • riscul de melanom malign crește până la 75% când debutul bronzării la solar (sau folosind alte dispozitive de bronzare de interior) are loc înainte de 35 de ani. (2)

O meta-analiză (2014) a studiilor internaționale privind practica bronzării la solar la nivel global a arătat că este o activitate alarmant de răspândită (mai ales în rândul adolescentelor și tinerelor femei), care se soldează cu un număr impresionant de cazuri de cancer de piele. De exemplu, doar în SUA, 419 254 de cazuri de piele au fost atribuite bronzării la solar, dintre care 6199 au fost cazuri de melanom malign. (3)

Solarul, interzis prin lege în unele state

Solarele și orice alte dispozitive de bronzare de interior sunt periculoase mai ales pentru tineri, motiv pentru care, în unele state din SUA și Europa (Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Spania și UK) utilizarea lor de către cei sub 18 ani a fost interzisă.

În Brazilia și Australia, dispozitivele artificiale de bronzare sunt interzise pentru toți indivizii, indiferent de vârstă. (1)

IARC recomandă interzicerea folosirii solarelor pentru cei sub 18 ani ca o metodă de a proteja tinerii de riscul de cancer, însă din păcate recomandarea nu este pusă în aplicare în toate statele.

Alte riscuri ale bronzării la solar

Pe lângă creșterea riscului de cancer de piele, alte efecte negative ale expunerii excesive la razele UV de la solar sau soare constau în:
  • îmbătrânirea prematură a pielii (pierderea elasticității și fermității pielii, apariția de pete și riduri);
  • creșterea riscului de afecțiuni oculare, dacă ochii nu sunt protejați corespunzător (cataractă, fotokeratită);
  • afectarea sistemului imun (razele UVB pot afecta mecanismul de apărare al organismului, făcându-l mult mai vulnerabil la boli);
  • reacții alergice (la persoane sensibile la radiațiile UV pot apărea erupții pe piele însoțite de prurit). (1), (2)

Statistici privind bronzarea la solar și cancerul de piele

  • Cancerul de piele este cel mai comun tip de cancer și numărul cazurilor continuă să crească, unul dintre factori fiind expunerea tot mai prelungită a populației la razele UV, care provin atât de la soare, dar și de la sistemele artificale de bronzare.
  • Numărul de cazuri de cancer de piele cauzat de expunerea excesivă la ultraviolete este mai mare decât numărul cazurilor de cancer pulmonar cauzat de fumat.
  • Bronzarea la solar sau folosind alte dispozitive de bronzare de interior înainte de 35 de ani crește riscul de melanom malign până la 75%, în timp ce utilizarea acestora înainte de 24 de ani crește riscul apariției carcinomului spinocelular până la vârsta de 50 de ani.
  • O singură ședință de bronzare de interior poate crește până la 67% riscul apariției carcinomului spinocelular și până la 29% riscul de carcinom bazocelular.
  • Numărul de femei tinere care dezvoltă melanom malign este mult mai mare decât al bărbaților, o explicație fiind preponderența mai mare a acestei practici la adolescente și femei tinere. (3), (4), (5)

Data actualizare: 07-07-2016 | creare: 07-07-2016 | Vizite: 2874
Bibliografie
(1)Indoor Tanning Is Not Safe, link: https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/indoor_tanning.htm
(2)Indoor Tanning: The Risks of Ultraviolet Rays, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm186687.htm
(3)Study Finds More Skin Cancer Cases Due to Indoor Tanning than Lung Cancer Cases Due to Smoking, link: https://www.skincancer.org/news/tanning/international
(4)Individual protection against UV, link: https://www.who.int/uv/faq/protect/en/
(5)Indoor tanning, link: https://www.aad.org/media/stats/prevention-and-care
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aluniță sau cancer de piele?
  • Cum ne protejăm de cancerul de piele?
  • Un nou medicament ar putea reduce răspândirea melanomului cu până la 90%
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum