Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul noptii

Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții

Autor: ROmedic

Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
O scurtă sesiune de odihnă în timpul zilei poate combate efectele nocive pe care le are lipsa de somn din timpul nopții asupra stării de sănătate.

Pentru persoanele care dorm doar două ore pe noapte, un „pui de somn” în timpul zilei este de ajuns pentru a compensa consecințele odihnei insuficiente asupra sistemului imunitar. Aceasta este concluzia unui recent studiu științific, publicat în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Lipsa de somn este considerată în prezent o problemă de sănătate publică, fiind responsabilă pentru productivitate redusă, accidente rutiere, industriale, dar și pentru incidența crescută a unor afecțiuni cronice precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și depresia

Prezentul studiu sugerează că o sesiune de 30 de minute de somn poate combate dezechilibrul hormonal provocat de un program haotic de odihnă. Cercetătorii au analizat legătura dintre somn și valorile parametrilor sistemului endocrin și imunitar pe un grup de 11 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani.

Participanții la studiu au urmat două etape de testare, fiecare cu o durată de trei zile. De-a lungul primei sesiuni de examinare, aceștia au urmat un program de doar două ore de somn pe noapte. Pe parcursul etapei următoare, subiecții s-au odihnit tot două ore pe noapte, însă li s-a permis să doarmă în cursul zilei de două ori, câte 30 de minute.  

Ulterior, specialiștii au recoltat probe de salivă și urină de la participanți, analizând modul în care lipsa de somn a alterat valorile hormonale din organism. Aceștia au constatat dezechilibre hormonale semnificative ca urmare a odihnei insuficiente, însă au semnalat reabilitarea imediată a sistemului imunitar și endocrin după doar 30 de minute de somn pe parcursul zilei precedente.

Sursa: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)

Data actualizare: 21-06-2018 | creare: 23-02-2015 | Vizite: 1718
Bibliografie
Napping reverses health effects of poor sleep, link: http://medicalxpress.com/news/2015-02-napping-reverses-health-effects-poor.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK