Sosul pesto ar putea fi mai nociv pentru copii decât un hamburger, avertizează un grup britanic

Data publicarii: 05-10-2017

Sosul pesto ar putea fi mai nociv pentru sănătatea copiilor decât unii dintre hamburgerii de pe piaţă, potrivit unui avertisment al unui grup de acţiune privind consumul de sare din Marea Britanie, citat miercuri de The Telegraph.

Cantitatea de sare din sosul pesto este în creştere, o porţie medie conţinând 1,5 grame de sare, se arată în studiul realizat în Marea Britanie, această valoare depăşind-o pe cea prezentă în unii hamburgeri vânduţi în cadrul unui cunoscut lanţ internaţional de fast-food , care conţin 1,2 grame de sare.

Aceasta este echivalentă cu o jumătate din doza zilnică recomandată unui copil cu vârsta între 4 şi 6 ani, de 3 grame pe zi, conform Serviciului naţional de sănătate din Marea Britanie (NHS).

În 2009, o porţie medie de pesto conţinea 1,17 grame de sare.

"O alegere populară în rândul părinţilor, pesto este de multe ori oferit copiilor - ceea ce face ca acest lucru să contribuie şi mai mult la aportul de sare în condiţiile în care doza zilnică recomandată este mult mai mică în cazul celor mici'', avertizează raportul. ''Pe termen lung, acest lucru poate creşte riscul de apariţie a hipertensiunii, accidentului vascular cerebral şi a infarctului mai târziu în viaţă'', se mai arată în document.

Studiul, realizat de grupul de campanie Consensus Action on Salt and Health (CASH) a descoperit pe piaţa din Marea Britanie două borcane conţinând sos pesto cu 30% mai sărat decât apa de mare şi cu de două ori şi jumătate mai multă sare la 100 de grame de produs decât alunele. Conform sursei citate, cele două tipuri de sis aveau între 2 şi 2,5 grame de sare la 100 de grame.

De asemenea, pesto este bogat în grăsimi saturate, etichetele a aproape jumătate dintre produsele incluse în analiză conţinând atenţionări în acest sens.

CASH a făcut apel la serviciul de sănătate publică Public Health England (PHE) să ''acţioneze cu fermitate" asupra industriei alimentare, manifestându-şi îngrijorarea că unii producători nu vor reuşi să îndeplinească obiectivele privind reducerea procentului de sare propuse pentru 2017 în condiţiile în care mai sunt doar trei luni până la sfârşitul anului.

''Pesto este un produs uzual, consumat atât de adulţi cât şi de copii, însă oamenii ar putea să nu conştientizeze cât de sărat poate fi acesta. Niciunul dintre produsele analizate nu poate fi descris drept 'sănătos' '', după cum a precizat Sarah Alderton, asistent nutriţionist în cadrul CASH. În acest sens, specialista a recomandat ''servirea unor porţii mai mici de pesto, mai rar, sau să se încerce alte sosuri pentru paste, mai sărace în sare şi grăsimi''.
Sursa: Agerpres, 05-10-2017, Vizualizari 34
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK