Specialitatea de terapie intensiva, recunoscuta european

Data publicării: 14-10-2009

Ministerul Sanatatii, Societatea Romana de Anestezie Terapie Intensiva (SRATI), pe de o parte, si prof. dr. Zeev Goldik, presedinte al Comitetului de Examene al Societatii Europene de Anestezie (ESA), au semnat miercuri Protocolul privind adoptarea oficiala a Examenului pentru Diploma Europeana in Anestezie (partea I) in Romania ca proba scrisa obligatorie pentru obtinerea titlului de medic specialist in anestezie si terapie intensiva.
SRATI a fost reprezentata la semnarea protocolului de prof. dr. Serban Marinescu, prof. dr. Dan Tulbure, conf. dr. Serban Bubenek, conf. dr. Daniela Filipescu si conf. dr. Elena Copaciu.
Diploma Europeana in Anestezie si Terapie Intensiva (EDA) a fost creata in 1984 la Strasbourg la initiativa Societatii Europene de Anestezie (ESA), care reuneste societatile profesionale de Anestezie din toate cele 27 tari ale UE (inclusiv Romania prin SRATI) plus cele din Elvetia, Israel, Rusia, Croatia, Serbia.
Protocolul prevede ca examenul pentru Diploma Europeana in Anestezie partea I (EDA partea I), proba scrisa constand din 120 intrebari cu raspunsuri multiple la alegere, va fi parte obligatorie a examenului oficial de obtinere a titlului de medic specialist in Anestezie si Terapie Intensiva in Romania (contand ca proba scrisa a acestui examen), incepand cu anul 2010.
Promovarea probei scrise va califica candidatul ca promovat la proba scrisa a examenului de obtinere a titlului de medic specialist in Anestezie si Terapie Intensiva in Romania (in cazul obtinerii punctajului minim national stabilit de catre Ministerul Sanatatii si Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva).
Pentru a deveni insa medic specialist ATI in Romania, candidatii promovati la proba scrisa vor trebui sa parcurga si celelalte trei probe (doua probe clinice si una practica) in conformitate cu prevederile actuale ale metodologiei romane de examen pentru titlul de medic specialist ATI.
Promovarea probei scrise poate fi echivalenta si ca promovat la Examenul EDA partea I (in cazul obtinerii punctajului minim european stabilit de ESA).
Chestionarul de examen va fi oferit candidatilor in limba romana, alaturi de versiunea in engleza, iar acest examen se va tine in prima sambata din octombrie in fiecare an, simultan cu examenul EDA partea I in toata Europa.
Ministerul Sanatatii si Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva vor coordona aceste examene in Romania printr-o Comisie Nationala de Examen.
"In felul acesta specialitatea Anestezie Terapie Intensiva devine prima specialitate medicala din Romania dispusa sa se alinieze transparent si deplin exigentelor justificate ale concetatenilor nostri, care, ca oricare alti cetateni ai Europei, doresc sa fie ingrijiti de medici cu un nivel de competenta certificat si cat mai inalt", a declarat conf. dr. Serban Bubenek, reprezentantul Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva.
El a spus ca acest proces de aliniere la standardele europene prin procedura decisa va transparentiza suplimentar examenul de obtinere a titlului de medic specialist in anestezie - terapie intensiva din Romania, sporind totodata prestigiul invatamantului romanesc in general, dar si al Ministerul Sanatatii, Colegiului Medicilor si a corpului medical romanesc in special.
De asemenea, dintre medicii care vor obtine si punctajul minim la nivel european si in consecinta vor deveni posesori ai Diplomei EDA partea I, institutiile interesate ale statului roman vor putea sa-si selecteze cu mai mare obiectivitate candidatii potentiali pentru posturi universitare, de conducere etc.
Nu in ultimul rand, rezultatele unei astfel de confruntari obiective si globale la nivel european in testarea cunostintelor teoretice ale medicilor din specialitatea ATI pot servi si ca oglinda a nivelului actual de performanta a sistemului de pregatire medicala postuniversitara din tara noastra.
"Desigur ca, la randul nostru, asteptam ca societatea romaneasca sa raspunda eforturilor noastre prin disponibilitate sporita si respect fata de cei care incearca sa protejeze cu dragoste si devotament viata si sanatatea semenilor", a subliniat conf. dr. Serban Bubenek.
Sursa: Agerpres, 14-10-2009, Vizualizari 684
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.