Speranţa de viaţă a pacienţilor seropozitivi din Europa şi America de Nord a crescut cu 10 ani (studiu)

Data publicării: 12-05-2017

Speranţa de viaţă în cazul adulţilor tineri seropozitivi din Statele Unite şi Europa a crescut cu 10 ani datorită medicamentelor moderne utilizate contra SIDA, cunoscute sub denumirea de terapie antiretrovirală, informează Reuters citând un anunţ făcut joi de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie. Acest lucru semnifică faptul că pacienţii se pot aştepta să trăiască la fel de mult ca cei fără HIV, susţin cercetătorii în studiul publicat în jurnalul medical ''The Lancet.

Rezultatele pozitive în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a pacienţilor seropozitivi se datorează în mare parte tranziţiei către combinaţii de medicamente cu un efect toxic mai redus - în prezent existând mai multe opţiuni pentru persoanele infectate cu tulpini HIV rezistente la medicamente - dar şi accesului îmbunătăţit la astfel de tratamente, au precizat specialiştii.

''Studiul nostru ilustrează o poveste de succes despre modul în care poate fi extinsă speranţa de viaţă cu ajutorul tratamentelor HIV îmbunătăţite alături de (programele de - n.r.) screening, prevenţie şi tratament al problemelor de sănătate asociate infecţiei HIV", a declarat Adam Trickey din cadrul Universităţii Bristol din Marea Britanie, cel care a condus cercetarea.

Terapia antiretrovirală a început să fie folosită pe scară largă la mijlocul anilor '90. Aceasta implică utilizarea unei combinaţii alcătuită din trei sau mai multe medicamente care blochează înmulţirea virusului HIV, contribuind la prevenirea şi vindecarea daunelor produse sistemului imunitar de HIV şi prevenind totodată evoluţia bolii, menţionează sursa citată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca administrarea terapiei antiretrovirale în cazul tuturor celor infectaţi cu HIV să fie începută cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului.

Oamenii de ştiinţă au analizat 18 studii efectuate în Europa şi America de Nord în care au fost implicaţi 88.504 de subiecţi seropozitivi care au iniţiat terapia antiretrovirală între anii 1996 şi 2010. S-a observat că mai puţine persoane dintre cele care au început tratamentul în perioada 2008-2010 au murit în primii trei ani în comparaţie cu cei care au început tratamentul între anii 1996-2007.

Ca urmare, cercetătorii au constatat că între 1996 şi 2013 speranţa de viaţă a celor cu vârsta de circa 20 de ani trataţi pentru HIV a crescut, în Uniunea Europeană şi în America de Nord cu 9 ani în cazul femeilor şi cu 10 ani în cazul bărbaţilor. Acest lucru sugerează faptul că speranţa de viaţă a unei persoane de 20 de ani care a început terapia antiretrovirală din 2008 şi a răspuns bine la aceasta se va apropia de cea a populaţiei generale, respectiv 78 de ani.

Însă, această evoluţie pozitivă nu a fost observată în cazul tuturor persoanelor seropozitive. Speranţa de viaţă a celor infectaţi prin intermediul injectării drogurilor, spre exemplu, nu a crescut semnificativ faţă de alte grupuri. Trickey a adăugat că acest lucru subliniază nevoia direcţionării eforturilor de prevenire şi tratament către grupurile de mare risc.
Sursa: Agerpres, 12-05-2017, Vizualizari 213
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.