Sportul și psihoterapia ameliorează oboseala pacienților cu cancer

©

Autor:

Sportul și psihoterapia ameliorează oboseala pacienților cu cancer
Deși pentru pacienții cu cancer care se confruntă cu oboseala, sportul ar putea fi pe ultimul loc într-o listă de priorități, se pare că activitatea fizică este benefică pentru reducerea fatigabilității.

Aceasta este concluzia unei meta-analize realizate de cercetătorii de la Centrul Medical Rochester al Universității din New York, în care au comparat o serie de intervenții pentru a vedea care dintre acestea au efectele cele mai importante asupra oboselii, unul dintre efectele secundare ale tratamentului cancerului.

Oboseala și lipsa de energie, alături de alte efecte secundare precum iritabilitatea, problemele de memorie, confuzia pot afecta implicarea persoanelor în activitățile de zi cu zi, dar și complianța la tratament.

Ghidurile medicale oficiale recomandă psihoterapia, medicația și activitatea fizică pentru a reduce oboseala, iar autorii studiului și-au dorit să investigheze care metodă este cea mai eficientă.

Meta-analiza a evaluat rezultatele a 113 studii clinice, având un total de 11525 de pacienți cu vârste cuprinse între 35 și 72 de ani, toți prezentând oboseala ca efect secundar al tratamentului.

Concluzia generală a fost că activitatea fizică și psihoterapia au fost la fel de eficiente în reducerea oboselii, efectul lor fiind semnificativ mai important decât medicația. În baza acestor rezultate, autorii consideră că medicii ar trebui să recomande pacienților mai puține medicamente pentru starea de oboseală și să insiste mai mult pe sport și intervențiile psihoterapeutice.

Meta-analiza a fost publicată în jurnalul JAMA Oncology.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 23-11-2019 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 1634
Bibliografie
Cancer-related fatigue: Exercise, psychological therapies best treatments, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316168.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •