Spune-mi cum tusesti... tusea nu este o boala ci un simptom important

Data publicării: 20-02-2010

Tusea are functia de a apara aparatul respirator si poate fi expresia unor patologii mai mult sau mai putin grave. In opinia expertilor, este numai un simptom. In Italia este a treia cauza, in ordinea frecventei, care determina pacientii sa mearga la medicul de familie. 25 de milioane de persoane pe an consulta un medic din acest motiv. Desi neplacuta, tusea se naste cu cele mai bune intentii: apararea aparatului respirator si eliberarea cailor respiratorii de secretii si material strain, scrie revista catolica Famiglia Cristiana.
"Nu este vorba de o maladie dar poate fi expresia unor patologii mai mult sau mai putin grave. De obicei este legata de racelile sezoniere. In ultima vreme se inregistreaza o crestere exagerata a cazurilor, un italian din cinci fiind afectat de tuse iarna. Acest gen de tuse tinde in general sa se autolimiteze in termen de cinci-sase zile chiar daca din cauza 'aerosolului de poluare' din orase poate persista uneori pana primavara, corelata cu o inflamatie constanta a cailor respiratorii. In general, trebuie sa te ingrijorezi atunci cand dureaza peste o saptamana sau zece zile. Mai ales pentru ca sunt peste 100 de patologii care pot provoca tuse sau sunt asociate cu ea", a afirmat Alessandro Zanasi, medicul Unitatii operative de pneumologie si terapie respiratorie intensiva de la Spitalul Sant'O rsola Malpighi din Bologna si presedinte al Asociatiei Italiene de Studiu al Tusei /AIST/.
Printre maladiile care provoaca tuse se numara sinuzitele, preumoniile, bronsitele, tusea fumatorilor, considerata aproape normala, deoarece putini dintre cei care fumeaza nu o au. In acest caz trebuie sa se observe si schimbarea ei: daca din grasa si cavernoasa devine neplacuta, persistenta, nocturna, atunci este mai bine sa se faca examene, deoarece acest simptom poate fi asociat si cu forme neoplazice. Printre principalele patologii se numara insa cele care provoaca accese persistente, astmul si refluxul gastro-esofagian. Pare straniu, dar acesta din urma este o cauza frecventa, potrivit lui Zanasi. Este vorba de un acid care trece din stomac spre mucoasa aflata in partea superioara a cailor respiratorii, laringe si faringe, care nu este obisnuita sa suporte o iritatie de acest tip, motiv pentru care se inroseste. Aici se afla receptori tipici pentru tuse, care devin deosebit de sensibili si daca sunt expusi la orice tip de ranire, de la aer cald la aer rece si fumat, reactioneaza.
Cea mai mare parte a receptorilor pentru tuse se afla in laringe, trahee, bronhiile principale, caile respiratorii superioare, dar si la nivelul nervului acustic (stimuland urechea, se declanseaza tusea), al pericardului si pleurei.
Din pacate, cauza tusei nu este cunoscuta intotdeauna. Printr-o buna abordare diagnostica se poate ajunge la 80-90% diagnostic, dar scapa 10-20%, care de cele mai multe ori este etichetata drept tuse nervoasa. Aceasta exista, dar in mod preponderent la copii. La ei nu apare niciodata noaptea si este un simptom usor de identificat, care aminteste de macaitul ratei, continuand ore intregi. La adulti este mult mai rara si este vorba de personalitati tulburate. Exista, in schimb, formele idiopatice in care nu se poate pune diagnosticul si nu se constata nimic la persoanele afectate. In aceste cazuri este vorba de hipersensibilitatea receptorilor care raspund in mod anormal la stimuli banali. Chiar si sa respiri mai profund provoaca tuse.
Medicul italian a precizat ca recent a vizitat o pacienta care tusea de trei ani. Aparent nu avea nimic, dar nu facuse examenul de fibrobronhoscopie. Cand l-a facut, s-a vazut un lichid albastru cu tesut deasupra, intins pe o bronhie. Cu trei ani inainte a fost la un dentist care i-a facut un mulaj de proteza. Rasina folosit a fost prea lichida si a fost inhalata, intinzandu-se pe o bronhie, ceea ce i-a creat un tesut de granulatie, cauza tusei. Odata indepartat cu laserul, starea ei s-a normalizat.
Terapia pentru tuse este eziologica: trebuie lovita cauza, nu simptomul. Pentru tusea sezoniera este suficient un tratamennt simptomatic: de la miere la simple sedative. In ceea ce priveste siropurile, acestea trebuie administrate cu prudenta.
Legat de modul cum afecteaza tusea calitatea vietii, un studiu a relevat ca alaturi de durerea de dinti si de cap este patologia cea mai invalidanta. Cu deosebirea ca tusea afecteaza intreaga familie si chiar vecinii. O pacienta a dr. Zanasi a fost nevoita sa se mute cu locuinta deoarece tinea treaz intreg blocul. "A venit la mine si mi-a spus: dl doctor am o tuse condominiala. Noaptea ii trezesc atat pe cei de la etajul superior cat si pe cei de dedesubt. Trebuie sa plec din bloc pentru ca ei nu mai dorm deloc". Avea un reflux gastric, a fost operata si refluxul s-a redus.
Tusea se intalneste cel mai des in pediatrie: afecteaza pana la 25% din copiii de varsta scolara. Cauza cea mai frecventa de tuse acuta este reprezentata de infectiile virale ale carilor respiratorii superioare.
Sursa: Agerpres, 20-02-2010, Vizualizari 1465
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.