Stadiul studiilor clinice ce vizează medicamentele împotriva bolii Alzheimer

©

Autor:

Stadiul studiilor clinice ce vizează  medicamentele împotriva bolii Alzheimer
Deși pentru boala Alzheimer nu există tratament, sunt disponibile metode de îmbunătățire a calității vieții pacienților, de a ameliora simptomele și de a încetini evoluția bolii.

Deși cercetările din ultimii 14 ani nu au mai cunoscut rezultate semnificative, acestea continuă în speranța identificării unei metode mai eficiente de a preveni apariția bolii, de a încetini eficient evoluția sau chiar de a o trata.

De la apariția semnelor bolii, cercetătorii sunt de părere că boala deja a avansat și se agravează, astfel că prevenirea și încetinirea progresului sunt prioritare în ceea ce privește domeniul cercetărilor în acest sens.

De peste 10 ani se susține ipoteza că neurodegenerarea din cazul bolii Alzheimer este cauzată de depozitele de peptide beta-amiloide (Abeta) în plăci la nivelul țesutului cerebral. Conform ipotezei acumulării de beta-amiloid, aceste plăci senile sunt principalele implicate în patogeneza bolii Alzheimer. Pe lângă acestea, în procesul de apariție a bolii e implicată  inclusiv formarea de „încurcături” neurofibrilare ce conțin proteine tau, care este posbil să rezulte dintr-un dezechilibru între producția și clearance-ul peptidelor beta-amiloide. (3)

Conform PhRMA (Asociația Producătorilor de Medicamente din SUA) sunt mai mult de 12 noi medicamente care sunt încă în faza III de testare, ultimul stadiu al cercetării clinice înainte ca forma finală a produsului să fie prezentată către FDA pentru aprobare.

Iată care sunt cele mai importante studii care se vor desfășura în următorii ani, și medicamentele vizate:
  • vTv Therapeutics – o companie din Carolina de Nord deține un medicament aflat în ultima fază de cercetare, medicament numit Azeliragon, care inhibă receptorul pentru produșii de glicare avansată (RAGE), putând fi eficient pentru persoanele cu Alzheimer incipient, încetinind declinul cognitiv. Faza II a studiului s-a derulat pe parcursul a aproape 17 ani, dar cu toate acestea nu există nicio garanție că produsul va fi un succes.
  • Medicamentul Aducamumab al companiei Biogen, un inhibitor al enzimelor cheie implicate în producerea beta-amiloidului (inhibitor BACE), care respectă  ipoteza acumulării de beta-amiloid, în ideea că identifică depozitele de beta-amiloid din creier și le îndepărtează  pentru tratarea bolii. Rezultatele acestei faze de studiu sunt așteptate în următorii 2-3 ani.
  • Lanabecestat, inhibitor BACE dezvoltat în cadrul companiei AstraZeneca, va fi testat până la finele anului 2019, și acționează tot având la bază ipoteza acumulării de beta-amiloid.
  • Medicamentul Solanezumab al companiei Eli Lily a eșuat în faza III de testare clinică la pacienții cu demență ușoară, în noiembrie 2016, dar cercetătorii susțin că vor relua cercetările pe pacienți în stadiu preclinic pentru a testa posibilul efect de prevenție. Acest medicament acționează tot pe baza ipotezei acumulării de beta-amiloid, și se așteaptă rezultate abia prin anul 2022.
  • În luna februaie, compania farmaceutică Merck a oprit stadiul final de testare pentru Verubecestat la pacienții cu Alzheimer ușor sau moderat, după ce au observat că acesta are șanse reduse de a avea efecte clinice pozitive. De asemenea, aceștia menționează că vor testa medicamentul pe pacienți în stadii incipiente, în următorii 2 ani.
  • Genentech are două medicamente împotriva Alzheimer în curs de testare finală. Medicamentul Crenezumab a trecut de faza III, în timp ce Gantenerumab nu a trecut de ultima fază clinică și se va urmări pe viitor creșterea dozei și observarea efectelor apărute.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 18-10-2017 | creare: 18-10-2017 | Vizite: 2258
Bibliografie
(1) Here's a List of The Most Hopeful Alzheimer's Treatments Currently in The Works, link: http://www.sciencealert.com/it-has-been-a-brutal-year-in-the-search-for-a-treatment-for-alzheimer-s
(2) Alzheimer’s Prevention Initiative, link: http://banneralz.org/research-clinical-trials/types-of-research-studies/alzheimer%E2%80%99s-prevention-initiative.aspx
(3) The amyloid hypothesis of Alzheimer's disease: progress and problems on the road to therapeutics, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12130773
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum