Stangacii, cea mai mare minoritate din lume

Data publicării: 21-06-2007

Numarul stangacilor creste incet, dar sigur. In functie de deosebirile culturale si de nivelul de toleranta din fiecare tara fata de acest fenomen, numarul stangacilor poate atinge chiar 20 la suta din populatia lumii, ceea ce reprezinta de zece ori mai mult decat era in urma cu o suta de ani.
    Cresterea numarului stangacilor poate fi urmare a faptului ca in lume se restrange tot mai mult tendinta de a constrange persoanele care s-au nascut stangace sa-si foloseasca neaparat mana dreapta. Pana nu demult, omenirea considera ca a fi stangaci reprezinta o degenerare, o boala din nastere sau un semn rau.
    Infierarea celor stangaci este rezultatul unei aversiuni prin traditie fata de ”ceea ce este diferit”. Stangacii s-au aflat si se afla in situatie dezavantajoasa in intreaga lume, indiferent de religia sau cultura tarii lor. Dar in Europa crestina acest handicap a capatat si o nuanta religioasa: asa cum scrie in Biblie, la judecata de apoi cei buni vor sta in dreapta lui Dumnezeu, iar cei rai in stanga lui.
    In vremuri stravechi, stangacii si dreptacii erau in numar egal. Folosirea mainii drepte s-a impus incetul cu incetul. Cum anume? In aceasta privinta exista numeroase teorii: soldatii isi aparau inima cu scutul tinuut cu mana stanga si se luptau cu mana dreapta; mamele isi tineau copilul pe bratul stang, lasandu-si libera mana dreapta pentru diverse activitati.
    Potrivit explicatiilor stiintifice, daca un copil mosteneste si gene de dreptaci si gene de stangaci, vor domina genele parintelui dreptaci. La fel se intampla, desi in mod straniu, si cand un copil se naste, in cele mai multe cazuri, dreptaci din parinti stangaci.
    Potrivit cercetatorilor, in cazul copiilor determinati in mod „artificial” sa devina dreptaci, aceasta ”reprogramare” fortata a calitatii de stangaci in dreptaci poate provoca la copii fenomene de balbaiala, de dislexie sau alte probleme grave ale sistemului lor nervos.
    Pe de alta parte, calitatea de stangaci poate reprezenta un avantaj cand este nevoie de o reactie rapida in miscare. Aceste reactii rapide sunt comandate de partea dreapta a emisferei cerebrale, iar ceea ce decide emisfera dreapta este realizat, in cazul stangacilor, de mana stanga, adica este nevoie doar de un singur transfer. In cazul dreptacilor, tot partea dreapta a emisferei cerebrale comanda ce anume trebuie facut, numai ca mana dreapta este comandata de partea stanga a emisferei cerebrale, deci intentia respectiva se retransmite in creier mai intai si abia dupa aceea porneste actiunea. In plus, se intampla ca emisfera cerebrala stanga sa cenzureze uneori dispozitiile date de emisfera dreapta, ceea ce impiedica executarea imediata a comenzii.
    Pe de alta parte, nu exista o baza stiintifica reala a credintei potrivit careia multi dintre oamenii mai talentati sunt stangaci. In schimb, este adevarat ca printre artistii de mare talent s-au aflat multi care isi puteau folosi la fel de bine ambele maini, cum au fost de pilda si Leonardo da Vinci sau Michelangelo.
    In Ungaria traiesc aproape doua milioane de stangaci si au inceput sa apara deja unele magazine specializate in vanzarea de obiecte pentru stangaci, cum ar fi cutite de curatat legume, deschizatoare de conserve, vase speciale de turnat cafeaua, foarfeci, lingurite etc., toate fabricate special pentru stangaci. Astfel de marfuri de nu exista deocamdata si in marile magazine din tara. Totusi, ele pot fi comandate si cumparate prin internet.
    In lume exista multi oameni stangaci care au IQ peste 140, mult mai multi decat dreptaci. S-a mai constat ca femeile de peste 40 de ani  pot naste copii stangaci cu o sansa de 128 la suta, in comparatie cu femeile de 20 de ani.
Sursa: Rompres, 21-06-2007, Vizualizari 2648
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.