Statul Burundi se confruntă cu o epidemie de malarie, cu 700 de decese de la începutul anului

Data publicării: 16-03-2017

Ministerul Sănătăţii din Burundi a anunţat că această ţară se confruntă cu o epidemie de malarie, aproximativ 1,8 milioane de cazuri şi 700 de decese fiind înregistrate de la începutul anului, informează AFP.

În baza unui raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ministrul sănătăţii din Burundi, Josiane Nijimbere, a confirmat luni că "Burundi se confruntă cu o epidemie de malarie".

Potrivit OMS, 1,8 milioane de cazuri - inclusiv recidive - au fost înregistrate între 1 ianuarie şi 10 martie 2017. Aceasta reprezintă o creştere de 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a explicat Nijimbere.

Ministrul a recunoscut că "pragurile epidemiologice au fost depăşite cu mult", în partea de nord şi de nord-est a statului Burundi, zonele ''cele mai afectate" de această epidemie.

"Circa 700 de decese" au fost înregistrate de la începutul anului, a adăugat ea.

În 2016, numărul de cazuri de malarie a fost de aproximativ 8,2 milioane, înregistrându-se circa 3.000 de decese.

Populaţia statului Burundi este de 11,2 milioane de persoane.

Ministrul Nijimbere a estimat costul luptei împotriva malariei la 31 de milioane de dolari (29 milioane de euro) şi a lansat un apel ''către toţi partenerii noştri să ne sprijine în această perioadă de epidemie ce constituie o mare urgenţă de sănătate publică".

Potrivit surselor medicale şi din cadrul ONU, stocurile de medicamente împotriva malariei sunt practic epuizate în Burundi. "Prioritatea principală este de a furniza medicamente pentru a face faţă", a declarat pentru AFP una dintre aceste surse, sub protecţia anonimatului.

Burundi, o ţară muntoasă, nu a fost afectată în trecut de malarie, însă situaţia a evoluat, potrivit ministrului, din cauza schimbărilor climaterice, a proliferării regiunilor mlăştinoase pentru cultivarea orezului şi neutilizarea plaselor contra ţânţarilor.

Criza politică din această ţară, ce durează din mai 2015, a condus, de asemenea, la reduceri bugetare masive. Bugetul pentru sănătate a scăzut cu 54% în 2016, comparativ cu anul precedent, precizează sursa citată.

"Această criză de malarie este cu atât mai tragică deoarece afectează o populaţie care este puternic sărăcită, înfometată, fără resurse şi pentru care cel mai mic şoc are acum consecinţe vitale'', a explicat pentru AFP un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Potrivit aceluiaşi raport al OMS, "numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar imediat aproape s-a triplat în perioada februarie - octombrie 2016, de la 1,1 milioane la aproximativ 3 milioane de oameni".
Sursa: Agerpres, 16-03-2017, Vizualizari 261
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.