Stephen Hawking spune că eradicarea bolilor tropicale neglijate este "la îndemâna noastră"

Data publicării: 15-12-2017

Omenirea a înregistrat progrese uriaşe în vederea eradicării unor maladii tropicale cu efecte debilitante, precum oncocercoza şi filarioza limfatică (elefantiazis), iar succesul deplin în privinţa unor astfel de boli este "la îndemâna noastră", a declarat astrofizicianul britanic Stephen Hawking, citat miercuri de Thomson Reuters Foundation.

"Ultimul kilometru din drumul spre eradicare este întotdeauna cel mai dificil", a declarat Stephen Hawking într-un discurs, marţi, citând poliomielita şi dracunculoza (boala viermelui de Guineea) drept poveşti de succes din universul bolilor pe care de a fi complet eliminate.

Stephen Hawking, care a fost diagnosticat cu o maladie neurodegenerativă - scleroză laterală amiotrofică - la vârsta de 21 de ani şi comunică cu ajutorul unui muşchi facial care este conectat la un senzor şi la un sistem vocal computerizat, a vorbit şi despre activitatea medicală desfăşurată de tatăl lui în Africa, China şi Statele Unite.

Frank Hawking a fost un pionier al tratamentului contra filariozei limfatice, o boală cunoscută şi sub numele de elefantiazis, care determină îngroşarea substanţială a unor părţi ale corpului, în special a membrelor inferioare.

"A lucrat uneori în condiţii foarte dificile, însă nu a renunţat niciodată şi a crezut pe deplin în rolul pe care ştiinţa îl are pentru a construi o lume mai bună. El credea în omenire şi în capacitatea noastră de a găsi soluţii în faţa unor probleme", a declarat renumitul astrofizician britanic.

Evenimentul la care a participat Stephen Hawking, organizat în oraşul englez Cambridge, a marcat tratamentul cu numărul 1 miliard contra bolilor tropicale neglijate (NTD) oferit de fundaţia internaţională de caritate Sightsavers, ce a fost administrat în satul nigerian Kudaru. Stephen Hawking a spus că această cifră reprezintă "o piatră de hotar monumentală".

NTD reprezintă un grup de infecţii dureroase care afectează o persoană din cinci pe plan global, potrivit fundaţiei Sightsavers, care instruieşte mii de voluntari comunitari pentru a administra medicamente şi pentru a strânge date medicale.

Aceste boli sunt cel mai frecvent întâlnite în zone cu sărăcie extremă, unde bolnavii rămân captivi într-un veritabil cerc vicios al excluderii sociale.

Ele există şi în anumite regiuni din America de Nord şi Europa, nu doar în ţările în curs de dezvoltare, a spus Anthony Solomon, un reprezentant medical pentru NTD în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Diagnosticarea cu aceste boli creşte probabilitatea ca pacienţii să rămână săraci şi să devină încă şi mai săraci, întrucât NTD afectează capacitatea oamenilor de a genera venituri", a adăugat acelaşi specialist.

În pofida acestui aspect, Anthony Solomon a declarat pentru Thomson Reuters Foundation că în prezent există o şansă uriaşă pentru "a trimite aceste boli în cărţile de istorie".

Philip Downs, director tehnic pentru NTD în cadrul fundaţiei Sightsavers, consideră că finanţările şi ajutorul politic vor contribui la "galvanizarea" acestor boli şi la obţinerea unor victorii majore în faţa lor.

Ghana, de exemplu, este pe cale să devină prima ţară subsahariană care va eradica trahomul, o cauză majoră a orbirii.

Reprezentanţii Sightsavers intenţionează să susţină progresele medicale în aceste domenii colaborând cu departamentele guvernamentale pentru apă şi măsuri sanitare şi întărind sistemele naţionale de sănătate pentru a stimula apariţia unei rezistenţe naturale faţă de aceste boli.

"Nu vrem ca bolile să reapară", a spus Philip Downs.

Marea Britanie a promis o finanţare de 360 de milioane de lire sterline (480 de milioane de dolari) în beneficiul programelor contra NTD între anii 2017 şi 2022.

Potrivit lui Michael Bates, ministru de stat în cadrul Departamentului Britanic pentru Dezvoltare Internaţională, citat de Thomson Reuters Foundation, plătitorii de taxe din Marea Britanie au finanţat aproximativ un sfert din totalul de 1 miliard de tratamente oferite pe plan global împotriva acestor maladii.

Stephen Hawking a declarat la acelaşi eveniment că activitatea lui, care l-a făcut să caute răspunsuri pentru o serie de chestiuni presante, l-a îndreptat către găurile negre din Univers şi spre teoria Big Bang-ului.

"Provocările voastre sunt uriaşe şi mai practice decât ale mele, însă încercările voastre de a găsi soluţii pentru întrebările voastre majore nu sunt cu nimic mai puţin importante", a adăugat celebrul astrofizician.
Sursa: Agerpres, 15-12-2017, Vizualizari 208
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.