Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?

Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?

©

Autor: Redacția ROmedic

Stimularea electrică a creierului - benefică sau dăunătoare?
Dispozitivele folosite pentru stimularea electrică cerebrală pot fi dăunătoare funcÈ›ionării normale a creierului, avertizează echipa de cercetare de la Universitatea Oxford. Oamenii de È™tiință îÈ™i susÈ›in afirmaÈ›iile cu un studiu recent realizat pe această temă, atrăgând atenÈ›ia, în mod special, persoanelor care iau în calcul să experimenteze pe cont propriu un astfel de echipament.

Aparatele care promit îmbunătățirea performanÈ›elor intelectuale sunt în prezent disponibile online È™i pot fi achiziÈ›ionate de oricine doreÈ™te, cu un simplu click. Acesta este È™i motivul pentru care cercetătorii au simÈ›it nevoia să testeze eficienÈ›a reală a noii tehnologii, cu avantajele È™i dezavantajele sale.

Ca mod de funcÈ›ionare, dispozitivele utilizează electrozi care permit transmiterea uÈ™oară a impulsurilor electrice spre creier, provocând activitatea specifică zonelor cerebrale stimulate. AÈ™adar, teoretic, un astfel de aparat ar trebui să garanteze oricărui utilizator îmbunătățirea abilităților cognitive. Cu toate actestea, practica arată contrariul.

Echipa de cercetare a Universității Oxford a testat dispozitivul de stimulare cerebrală pe un grup de studenÈ›i, în timp ce efectuau niÈ™te calcule matematice. SubiecÈ›ii au avut de rezolvat câteva adunări simple, timp de jumătate de oră, conectaÈ›i la aparat. Ce nu È™tiau ei era faptul că stimularea cerebrală propriu-zisă a avut loc doar pentru 30 de secunde.

Rezultatele au fost surprinzătoare. StudenÈ›ii mai buni la matematică au avut o performanță mai slabă decât de obicei, în timp ce aceia mai puÈ›in pregătiÈ›i au reuÈ™it să se ridice deasupra aÈ™teptărilor.  

Concluzia cercetătorilor este aceea că stimularea electrică neuronală amplifică abilitățile intelectuale ale persoanelor cu nevoi mai mari, dar reduce performanța cognitivă a celor cu necesități mai reduse.

Potrivit echipei È™tiinÈ›ifice, studiile în domeniu continuă, dar avertismentul cu privire la caracterul sigur al dispozitivelor de stimulare cerebrală rămâne valabilă. 
 
Sursa: The Guardian

Data actualizare: 23-12-2014 | creare: 23-12-2014 | Vizite: 4523
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micÈ™orarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără È™i la vârstă înaintată
  • Creierul îmbătrâneÈ™te mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum