Stimularea nervului vag - tratament aprobat pentru cefaleea cluster

Stimularea nervului vag - tratament aprobat pentru cefaleea cluster
Agenția americană de reglementare a alimentației și medicamentelor Food and Drug Administration (FDA) a aprobat dispozitivul neinvaziv gammaCore, ce transmite o stimulare electrică ușoară prin pielea de pe ceafă pentru a trata cefaleea în ciorchine - numită și cefaleea cluster sau nevralgia migrenoasă.

Cefaleea în ciorchine (Cluster headache) este o tulburare rară (afectând aproximativ 1-2 din 1.000 de persoane), ce constă în dureri de cap unilaterale, extrem de puternice, caracterizate de o ciclicitate a episoadelor de durere.

Dispozitivul gammaCore a fost creat de compania americană electroCore, FDA aprobând utilizarea sa în urma a două studii clinice ce au concluzionat că aparatul a avut o eficiență mai mare decât placebo în ameliorarea cefaleei cluster.

În cadrul unui studiu pe 85 de participanți, dispozitivul a redus durerea la 34,2% dintre pacienți, comparativ cu 10,6% dintre cei cărora li s-a administrat tratament placebo. În al doilea studiu, pe 27 de subiecți, durerea a cedat la 15 minute după debut la un procent mai mare de pacienți folosind dispozitivul gammaCore, decât la cei cu placebo (47,5% față de 6,2%). Într-un comunicat al companiei se spune că dispozitivul este „sigur și bine tolerat”, efectele adverse fiind „ușoare și pasagere”.

Dispozitivul gammaCore nu ar trebui utilizat în următoarele cazuri:
  • pentru persoanele cu dispozitive electronice implantate - cum ar fi pacemaker, sau aparat auditiv
  • la persoanele diagnosticate cu ateroscleroză de carotidă
  • cei care au suferit vagotomie cervicală
  • persoanele cu hipertensiune, hipotensiune, bradicardie sau tahicardie
  • copii și femei însărcinate
  • pacienți cu dispozitive metalice implantate
De asemenea, gammaCore nu trebuie utilizat în același timp cu alte dispozitive electronice portabile, cum ar fi telefonul mobil.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-04-2017 | creare: 21-04-2017 | Vizite: 429
Bibliografie
FDA OKs vagus nerve stimulator to treat cluster headaches, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-fda-oks-vagus-nerve-cluster.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK