Stimularea unei zone din creier creşte şansele de succes, prin aşa-numitul "efect al învingătorului" (studiu)

Data publicării: 15-07-2017

O echipă de oameni de ştiinţă din China a anunţat că a descoperit secretul aşa-numitului "efect al învingătorului", un fenomen care se manifestă prin creşterea ratei de succes după victorii înregistrate anterior, informează Xinhua.

Potrivit unui studiu publicat joi în jurnalul ştiinţific american "Science", un grup de cercetători de la Universitatea Zhejiang din China condus de profesorul Hailan Hu, a identificat în premieră în creierele şoarecilor un circuit neuronal care joacă un rol important în dominanţa socială.

Stimularea celulelor nervoase din acest circuit, denumit cortex prefrontal dorsomedial (dmPFC), a crescut în mod semnificativ şansele unor exemplare de şoareci de a deveni "câştigători" în timpul confruntărilor agresive cu semenii lor.

"De multe ori, ajungerea în vârful ierarhiei sociale nu ţine de dimensiunea corpului sau de forţa brută, ci mai degrabă este o urmare a factorilor mentali intrinseci precum tăria de caracter şi a factorilor extrinseci, cum ar fi istoricul victoriilor. Spre exemplu, dominanţa socială poate fi consolidată printr-un fenomen cunoscut sub numele de "efectul învingătorului", a spus Hu care a menţionat că "mecanismul neuronal care mediază aceşti factori intrinseci şi extrinseci a fost insuficient înţeles".

Pentru acest studiu, echipa lui Hu a realizat un test standard menit să evalueze dominanţa socială. Acesta presupunea amplasarea unor şoareci masculi într-un tub, unul în faţa celuilalt. În general, animalul subordonat se retrage dând cu spatele în tub. Apoi, cercetătorii au înregistrat intensitatea cu care fiecare exemplar adopta anumite comportamente precum iniţierea provocării, retragerea, rezistenţa sau rămânerea în poziţie nemişcată.

Monitorizând neuronii din cortexul prefrontal dorsomedial, cercetătorii au observat că un anumit subset devea mai activ în timpul adoptării comportamentelor de iniţiere a provocării şi de rezistenţă pe parcursul confruntării.

La mai multe exemplare de şoareci având un rang social bine stabilit, oamenii de ştiinţă au inhibat tendinţa de dominare cu ajutorul unui medicament ce acţiona asupra celulelor nervoase şi au descoperit că în câteva ore aceste exemplare aveau un nivel mai scăzut de iniţiativă şi se retrăgeau mai des din faţa confruntărilor.

Ulterior, cercetătorii au utilizat optogenetica pentru a stimula în mod continuu neuronii din respectiva zonă din creier în timpul unei confruntări pentru dominarea socială. Aceasta a indus victoria asupra adversarilor care fuseseră în trecut dominanţi, procedura având o rată de succes de 90% şi neafectând performanţele motorii sau nivelul de anxietate al şoarecilor.

"Activarea nu pare să stimuleze dominanţa prin creşterea nivelului de agresivitate sau a forţei corporale, ci mai degrabă prin iniţierea şi menţinerea comportamentelor ce presupun mai mult efort în timpul confruntărilor sociale", a explicat Hu.

Aceste descoperiri ar putea avea implicaţii importante pentru tratarea bolilor psihiatrice, menţionează oamenii de ştiinţă. "Ţinând lipsa dorinţei de dominanţă este asociată cu multe tulburări de personalitate şi mentale, rezultatele noastre ar putea face lumină în căutarea unor tratamente ale acestor afecţiuni psihiatrice", se arată în concluziile studiului.
Sursa: Agerpres, 15-07-2017, Vizualizari 218
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.