Stresul ar putea fi la fel de nociv pentru sistemul digestiv ca mâncarea nesănătoasă

©

Autor:

Stresul ar putea fi la fel de nociv pentru sistemul digestiv ca mâncarea nesănătoasă
Cercetătorii de la Brigham Young University, SUA și Shanghai Jiao Tong University, China au descoperit că flora microbiană din intestinele șoarecilor stresați este asemănătoare celei aparținând șoarecilor hrăniți cu alimente bogate în grăsimi. În articolul publicat în Nature Scientific Reports, profesoara în microbiologie și biologie moleculară la BYU Laura Bridgewater explică în ce constă noutatea acestui studiu, și anume faptul că face asocierea între stres și modificări în flora bacteriană din sistemul digestiv feminin.

Cercetătorii au folosit un grup amplu de cobai, expunând jumătate dintre masculi și jumătate dintre femele unei diete bogate în grăsimi. După 16 săptămâni, toți cobaii au fost expuși unui stres moderat, timp de 18 zile. ADN microbian a fost extras din materiile fecale înainte și după perioada de stres. De asemenea, s-a măsurat și anxietatea șoarecilor.

Rezultatele s-au dovedit a fi diferite pentru cele două genuri. Masculii cu dieta nesănătoasă au fost mai anxioși decât femelele cu aceeași dietă, însă doar la femelele stresate s-a observat alterarea florei bacteriene, astfel încât să semene cu cea a șoarecilor hrăniți nesănătos.

Deși studiul a fost desfășurat doar pe modele animale, cercetătorii sunt de părere că implicațiile ar putea fi importante și pentru oameni. „În societatea noastră, femeile au tendința să fie mai afectate de depresie și anxietate, ambele fiind asociate cu stresul. Studiul nostru sugerează că flora bacteriană a femeilor reacționează la stres în mod diferit față de flora bărbaților”, a declarat Prof. Laura Bridgewater.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-10-2017 | creare: 18-10-2017 | Vizite: 913
Bibliografie
Stress might be just as unhealthy as junk food to digestive system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171016142449.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum