Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii

©

Autor: Redacția ROmedic

Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii
Efectele nocive ale stresului asupra sănătății sunt deja unanim acceptate, iar impactul acestuia a fost și este în continuare îndelung investigat.


Legătura dintre sistemul nervors și modificările dermatologice a fost observată și anterior, iar o cercetare recentă indică rolul direct al stresului în aspectul pielii.

Un studiu realizat de Dr. Richard Granstein, cercetător al A
cademiei Americane pentru Dermatologie, a investigat legătura dintre stres, ca reacție al sistemului nervos și afecțiuni dermatologice precum acneea, psoriazisul și rozaceea.

Experimentele pe animale au arătat că stresul agravează problemelele dermatologice: șoarecii expuși la condiții de stres au dezvoltat o alergie similară dermatitei atopice, în timp ce alt grup ce nu a fost tracasat nu a prezentat aceeași alergie.

Dr. Granstein argumentează că același proces are loc și în cazul oamenilor: numeroase tipuri de celulele ale pielii pot fi reglate de neuropeptide și neurotransmițători (substanțe chimice produse de terminațiile nervoase ale pielii).
Stresul poate determina eliberarea unei cantități crescute ale acestor substanțe chimice, fapt care afectează răspunsul corpului la funcții precum senzațiile și controlul fluxului sanguin.
Astfel, creșterea nivelului neuropeptidelor și neurotransmițătorilor este direct legată de inflmațiile pielii.

Autorul crede că dacă anumite căi de comunicare dintre sistemul nervos și piele ar putea fi obstrucționate fără să producă efecte asupra întregului organism, dermatologii ar putea dezvolta noi metode de a trata afecțiunile pielii.
Totuși, este un subiect ce necesită de acum înainte cercetări riguroase.

Astfel, în viitor, terapia stresului (prin tehnici de meditație, de exemplu) ar putea fi inclusă în planurile dermatologice de tratament prescrise de specialist.

Autorul menționează și faptul că având în vedere că fiecare persoană se confruntă cu o formă sau alta de stres, e dificil de izolat impactul sresului de alți factori ce favorizează inflamațiile pielii.


Sursa:
American Academy of Dermatology


Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 21-08-2014 | Vizite: 4398
Bibliografie
Reducing stress may help lead to clearer skin, link:
https://www.aad.org/stories-and-news/news-releases/reducing-stress-may-help-lead-to-clearer-skin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
  •