Stresul cronic poate crește riscul de obezitate

Autor:

Stresul cronic poate crește riscul de obezitate
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Epidemiology and Public Health at University College London sugerează că stresul pe termen îndelungat poate crește riscul de obezitate. S-a observat că persoanele care au un nivel permanent ridicat de cortizol în sânge pe perioade lungi de timp au un indice de masă musculară și o circumferință a taliei mult peste medie, în comparație cu persoanele cu niveluri scăzute de cortizol.

Stresul este corelat cu obezitate prin faptul că îi determină pe oameni să recurgă la alimente bogate în grăsimi și zahăr din dorința de a se simți mai bine.

La studiul realizat pe o perioadă de două luni au participat 2527 de adulți cu vârste de peste 54 ani, din Studiul Longitudinal Englez al Îmbătrânirii (English Longitudinal Study of Ageing), cărora li s-au prelevat șuvițe de păr de cel puțin 2 cm în lungime și 10 miligrame greutate, analizându-se nivelul de cortizol. Părul a fost tăiat la o distanță cât mai apropiată de scalp. Metoda de examinare a concentrației de cortizol este nouă, fiind specifică și ușor de obținut. Concentrația de cortizol la nivelul scalpului este o măsură a expunerii la cortizol pe o perioadă lungă de timp, nefiind influențată de stresul acut sau de momentul analizei.

Participanților li s-au măsurat și greutatea, indicele de masă corporală și circumferința taliei la anumite intervale de timp într-o perioadă de 4 ani de zile.

Persoanele care au avut niveluri crescute de cortizol în șuvițele de păr erau acelea cu o circumferință a taliei peste medie (peste 102 cm la bărbați și 88 cm la femei), un indice de masă corporală crescut și o greutate mai mare.

Rezultatele sugerează că stresul cronic, reflectat de nivelurile anormale de cortizol din păr, poate crește riscul de obezitate. Excesul de grăsime la nivelul abdomenului este un factor de risc pentru boala cardiovasculară, diabet și moarte prematură.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Obesity.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 06-03-2017 | creare: 06-03-2017 | Vizite: 255
Bibliografie
Chronic stress may raise obesity risk, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316074.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Stresul are un rol activ în afecțiunile dermatologice inflamatorii
 • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
 • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK