Stresul reprezinta principala cauza de aparitie a depresiei

Data publicării: 17-11-2009

Stresul reprezinta principala cauza de aparitie a depresiilor, sustin reprezentantii Fundatiei Ana Aslan International.
Astfel, 90% dintre persoanele care au tulburari anxios-depresive pe care nu le recunosc si pe care nu le trateaza fac depresii.
O depresie netratata 6 luni duce la boala de memorie. Potrivit specialistilor, unul din doi pacienti cu depresii netratate dezvolta, ulterior, o boala de memorie.
Actuala criza economica a dezvoltat noi conditii si cauze de stres, care au determinat o crestere a numarului celor ce sufera de tulburari anxios-depresive si depresii cu 40%, dupa cum sustin specialistii de la Fundatia Ana Aslan International.
Supunerea organismului la stres continuu in cazul in care nu exista alte afectiuni psihiatrice de fond duce la tulburari anxios-depresive. In general, acestea ii afecteaza mai degraba pe performeri, pe oamenii foarte bine pregatiti profesional, pe cei care se implica profund in tot ceea ce fac, pe cei responsabili, pe cei carora li se cere mult si care, la un moment dat, sunt depasiti de activitatea si de raspunderea pe care o au, nu mai pot sa-si puna ordine in prioritati. Ele se manifesta si la persoanele mai putin pregatite sau cu mai putine aspiratii de la viata.
Studiile si statisticile Fundatiei Ana Aslan International arata ca numarul celor care sufera de tulburari anxios-depresive si depresii a crescut in acest an cu 90%.
Date fiind ultimele analize socio-economice in domeniu, potrivit carora doua treimi dintre romani afirma ca o duc mai rau decat anul trecut, iar 82% dintre romani considera ca anul viitor vor avea o situatie financiara si mai proasta decat in 2009, reprezentantii Fundatiei apreciaza ca in lunile urmatoare numarul persoanelor care manifesta tulburari anxios-depresive si depresii va creste mai mult.
Din studiile Fundatiei Ana Aslan International reiese ca cele mai afectate de depresie sunt persoanele intre 25 si 50 de ani, femeile fiind afectate de depresie de trei ori mai mult decat barbatii.
Studiile arata ca, de-a lungul unei vieti, exista anumite "perioade de fericire". Oamenii sunt mai fericiti intre 20 si 30 de ani, intre 30 si 40 de ani si dupa ce trec de 50 de ani.
Conform cercetarilor, oamenii care se simt cei mai nefericiti sunt cei cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Varsta de 45 de ani este cea mai critica, in aceasta perioada existand predispozitie spre depresie. La 44 de ani se inregistreaza cel mai scazut nivel de fericire, urmand ca dupa 45 de ani sentimentul de fericire sa creasca.
Specialistii mai afirma ca sexul este cel mai bun antidepresiv. Acesta stimuleaza producerea de hormoni ai placerii (dopamina) si care binedispun (serotonina). Actul sexual produce si endorfina, numit hormon al fericirii. Alte metode de crestere a serotoninei sunt: painea, bananele, ciocolata, laptele si pestele.
Sursa: Agerpres, 17-11-2009, Vizualizari 841
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.