Structura si functiile pielii

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumirea de „piele” provine din latinescul „cutis” = tegument. Pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului uman. La un adult de 70 kg, tegumentul insumeaza o suprafata de aproximativ 2 metri patrati, iar greutatea lui reprezinta 15% din greutatea corporala totala. Grosimea pielii variaza intre 0,5-5 mm, functie de localizarea acesteia; de exemplu, tegumentul platelor (talpilor) este unul din cele mai groase, aceasta datorita solicitarilor presionale considerabile. Tegumentul este alcatuit din 3 straturi, dispuse in aceasta ordine de la exterior catre interior: epidermul, dermul si hipodermul, fiecare strat cu structura si functii distincte.

 

Epidermul este stratul extern al tegumentului, format prin suprapunerea mai multor invelisuri de celule epiteliale keratinizate. Keratina este o proteina care confera rezistenta celulelor epidermului, strans legate intre ele. Epidermul la randul sau, este constituit dintr-un strat germinativ, dispus bazal (pe baza caruia se regenereaza continuu) si o patura cornoasa dispusa superficial. Epidermul se regenereaza in permanenta; el nu este vascularizat dar este foarte bine inervat. De asemenea, datorita continutului in melanina, epidermul se poate pigmenta sub influenta razelor solare (bronzarea pielii).

 

Dermul este format din tesut conjunctiv dens; spre epiderm prezinta un strat papilar, iar spre hipoderm un strat reticular. Dermul formeaza spre epiderm niste proeminete conice, numite papile dermice. Crestele papilare de pe suprafata pielii, aparute prin ridicarea epidermului, sunt unice pentru fiecare persoana iar prin imprimare formeaza amprentele digitale (cu aplicatii foarte importante in criminalistica si medicina legala). Dermul este bine vasculariza si inervat.

 

Hipodermul (stratul grasos), reprezinta stratul profund al pielii, foarte bogat in adipocite (celule grosoase) care se grupeaza in paniculi adiposi. Hipodermul este bine reprezentat la animalele care traiesc in regiunile polare, constituind un strat izolator ce limiteaza pierderile de caldura. Hipodermul este delimitat inferior de fascia superficiala a muschiului scheletal.
Dezvoltarea in exces a acestui strat la om (hipodermul), conduce la aparitia obezitatii.

 

Pielea mai are si o serie de structuri anexe, care ii permit realizarea multiplelor functii, de exemplu unghiile si parul.

 

Radicina firului de par, este bine infipta in hipoderm, unde prezinta o proeminenta numita folicul pilos; foliculul pilos contribuie la regenerarea firului de par. De asemenea, fiecarui fir de par ii este  anexat un muschi erector, care atunci cand pielea este expusa la frig, prin contractie, determina aparitia „pielii de gaina”.

 

Foliculului pilos, ii mai este anexata o glanda sebacee, care produce sebumul = o substanta grosoasa cu rol in lubrefierea si protectia parului. Alte structuri anexe cu rol secretor: gladele sudoripare care se deschid la suprafata pielii printr-un por, si au rol in secretia sudorii (transpiratiei).

 

Pielea indeplineste o serie de functii:

- functia de protectie: impiedica patrunderea agentilor patogeni in organism.
- functia de termoreglare si echilibru: elimina toxinele si apa in exces si contribuie la mentinerea constanta a temperaturii organismului, previne supraincalzirea prin evaporarea traspiratiei, si favorizeaza incalzirea corpului prin contractia muchilor erectori, anexati firului de par.
- functia de ecranare: pielea absoarbe si reflecta radiatiile solare; absorbtia se face cu ajutorul pigmentului melanic care determina bronzarea pielii; expunerea excesiva la soare favorizeaza aparitia cancerului de piele (efectul mutagen al radiatiilor solare).
- functie de rezervor de celule embrionare: utila in transplantul de piele.
- functia imunologica a pielii.
- functia de organ de simt: pielea contine receptori pentru durere, presiune, temperatura, receptori pentru intindere si receptori tactili.
- functia de comunicare: pielea reflecta anumite stari emotionale sprin schimbarea coloraturii (palida, rosie) si de asemenea semnalizeaza prezenta unei boli (tegumentul icteric din hepatite).


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 67204
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele