Studiu: capacitatea de memorare a creierului uman, mai scazuta decat s-a crezut

Data publicării: 17-09-2007

Daca nu va puteti aminti unde ati lasat cheile de la masina, luati episodul ca un lucru normal, caci, conform unui nou studiu, capacitatea de memorare a creierului uman este mult mai scazuta decat s-a crezut pana in prezent.
    Creierul unei persoane adulte este format din aproximativ 100 de miliarde de neuroni, insa un studiu realizat pe computer a demonstrat ca memoria nu este bazata pe numarul de neuroni, ci pe capacitatea limitata de conexiuni intre neuroni.          
    „Se presupunea de mult timp ca asa stau lucrurile, insa abia acum a fost demonstrat stiintific”, a declarat Peter Latham, de la University College London.
    Neuronii produc semnale electrice care calatoresc prin tesuturile nervoase ale fiecarei celule, formand astfel retele de comunicare. Neuronii, insa, produc adeseori semnale haotice si lipsite de sens, care creeaza zgomot in comunicarea dintre neuroni.
    „Din fericire, creierul interpreteaza aceste semnale si le transforma in informatii utile”, a declarat Latham, citat de LiveScience.
    Neuronii – a explicat omul de stiinta britanic – se organizeaza in retele distincte, iar calitatea unei sinapse este cea care determina formarea unei memorii. In urma unor teste pe computer, in care s-a simulat activitatea cerebrala, s-a constatat ca odata cu solidificarea unei conexiuni intre neuroni, creste si amploarea semnalelor zgomotoase.
    „Indiferent cati neuroni are o retea, odata cu adaugarea memoriilor si consolidarea conexiunilor, zgomotul devine atat de puternic incat reteaua nu poate inmagazina mai mult de 500 de memorii. Orice alte noua informatie introdusa in retea, va fi imediat respinsa”, a precizat Peter Latham.
Sursa: Rompres, 17-09-2007, Vizualizari 2263
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.