STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1

STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1

©

Autor:

STUDIU: Evitarea laptelui de vacă la copiii susceptibili genetic nu reduce riscul de diabet tip 1

Potrivit ultimelor cercetări în domeniul medical, evitarea laptelui de vacă la sugarii cu risc pentru diabetul zaharat tip 1 nu previne instalarea acestei condiÈ›ii în perioada copilăriei.


Concluziile rezultate în urma studiului multinaÈ›ional  prospectiv randomizat TRIGR (Trial to Reduce Insulin-Dependent Diabetes Mellitus in the Genetically at Risk) au fost publicate în Journal of American Medical Association.

În intervalul mai 2002 – ianuarie 2007, au fost incluÈ™i în studiul TRIGR 2159 nou-născuÈ›i ce prezentau antige HLA care conferă susceptibilitate genetică pentru diabet tip 1 È™i aveau cel puÈ›in un membru (gradul 1) al familiei cu această condiÈ›ie. Ulterior sugarii au fost repartizaÈ›i randomizat spre a fi hrăniÈ›i după înțărcare fie cu formule extensiv hidrolizate de cazeină (care nu conÈ›in proteine intacte din laptele de vacă), fie cu formule convenÈ›ionale ce conÈ›in în proporÈ›ie de 80% proteine intacte din laptele de vacă.

Investigatorul principal, Mikael Knip, medic doctor È™i doctorand în cadrul Universității din Helsinki (Finlanda), a raportat anterior conform aceluiaÈ™i studiu faptul că formulele extensiv hidrolizate nu au redus incidenÈ›a cumulativă a antigenelor HLA asociate cu diabetul tip 1 în rândul copiilor la până la împlinirea vârstei de 7 ani. Acum, după o perioadă medie de monitorizare de 11.5 ani, nu a fost evidenÈ›iată nicio diferență semnificativă între cele două grupuri în ceea ce priveÈ™te proporÈ›ia copiilor care au instalat diabet tip 1 (8.4% în grupul ce a primit hidrolizat de cazeină versus 7.6% în grupul cu formulă convenÈ›ională din lapte de vacă; P=.47).

„Laptele de vacă nu joacă un rol critic în dezvoltarea diabetului zaharat tip 1”

Rezultatele au rămas nesemnificative chiar È™i după ajustarea grupului în funcÈ›ie de alele HLA de risc, durata alăptării cu lapte matern sau a consumului de lapte formulă, sex È™i regiune. De menÈ›ionat faptul că mamele ce au participat la studiu au fost încurajate să alăpteze, iar ratele de alăptare au fost crescute în ambele grupuri.

Conform analizei a 1177 sugari ce nu au consumat produse provenind de la alte bovine, respectiv care au consumat formulele propuse de iniÈ›iatorii studiului mai mult de 60 de zile, nu au fost remarcate diferenÈ›e cu privire la proporÈ›ia copiilor ce au dezvoltat diabet tip 1. Nu au fost observate diferenÈ›e în legătură cu vârsta medie la momentul diagnosticului, diagnosticul în absenÈ›a simptomelor clinice, a prezentării cetoacidozei diabetice etc.

În timp ce aceste rezultate susÈ›in datele preliminarii ce reies din studiul TRIGR publicate în anul 2014, acestea contrastează concluziile studiului pilot publicat în 2010 în New England Journal of Medicine care atestă o reducere a anticorpilor asociaÈ›i diabetului tip 1 în rândul copiilor la vârsta de 7.5 ani È™i care au primit în perioada de sugar fie formulă hidrolizată total, fie formulă convenÈ›ională. La acest studiu, după cum atrag atenÈ›ia autorii cercetării de față, au participat 230 copii finlandezi cu risc genetic de a dezvolta diabet tip 1, în timp ce studiul TRIGR a inclus 2159 copii la risc din 15 țări participante, inclusiv din Canada, Finlanda È™i Statele Unite.

Numărul mare de participanÈ›i conferă studiului o putere statistică considerabilă, analizând o populaÈ›ie mult mai heterogenă comparativ cu studiul pilot, È™i prin urmare asigură un răspuns mult mai definitiv la întrebarea dacă administrarea unei formule extensiv hidrolizate după încetarea alăptării ar putea constitui un factor protectiv împotriva diabetului tip 1”, susÈ›in cercetătorii. Astfel s-a tras concluzia că „laptele de vacă nu joacă un rol cheie în apariÈ›ia diabetului tip 1”.

În continuare părinÈ›ilor li se recomandă să consulte medicul pediatru în vederea alegerii formulei de lapte potrivită pentru sugarul cu risc genetic pentru diabet tip 1 atunci când alăptarea nu mai este posibilă.

AflaÈ›i mai multe informaÈ›ii despre alimentaÈ›ia artificială la sugari È™i alegerea formulelor de lapte special adaptate nevoilor lor. 

Cu toate acestea administrarea laptelui de vacă sugarilor pentru a înlocui laptele matern sau formulele de lapte este contraindicată înaintea împlinirii vârstei de un an. CitiÈ›i pe larg aici.

Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 11-01-2020 | creare: 11-01-2018 | Vizite: 1464
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Regimul alimentar ce ar putea facilita regenerarea pancreasului È™i tratamentul diabetului
  • Formulele de lapte È™i greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiÈ™tilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum