STUDIU: Femeile cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta boală cronică de rinichi

©

Autor:

STUDIU: Femeile cu diabet gestațional au un risc crescut de a dezvolta boală cronică de rinichi
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Diabetes Care, diabetul gestațional ar putea majora riscul de boală cronică de rinichi în stadii incipiente.

Diabetul gestațional este o condiție tranzitorie caracterizată prin intoleranța fiziologică la glucoză, diagnosticată pentru prima dată în sarcină. Aceasta apare ca urmare a modificărilor hormonale și cerințelor metabolice specifice sarcinii și care dispar după naștere.

Citește pa larg despre diabetul gestațional în articol.

Puține studii au investigat până la ora actuală asocierea dintre diabetul gestațional și boala cronică de rinichi. Printre consecințele diabetului gestațional la mamă se numără majorarea riscului de naștere prematură și prin cezariană din cauza mărimii copilului și alte complicații, însă lucrurile nu sunt la fel de clare cum e cazul celorlalte subtipuri de Diabet în ceea ce privește alterarea ireversibilă și progresivă a funcției renale de filtrare din boala cronică de rinichi.

Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri) 

Cercetătorii au observat în rândul femeilor care au prezentat diabet gestațional o mai mare susceptibilitate de a prezenta valori mai mari le ratei de filtrare glomerulară, un instrumet pentru a estima cât sânge este filtrat la nivelul glomerulului rena într-un interval fix de timp.

Rata de filtrare glomerulară sau RFG constituie un marker fidel al funcție renale și se consideră că valorile creascute sunt un indicator al modificărilor patologice incipiente la nivelul structurilor renale care acompaniază prediabetul – atunci când valorile glicemiei depășesc intervalul considerat normal, dar nu sunt suficient de mari pentru a fi încadrate la diagnosticul de diabet zaharat tip 2.

La studiul de față au luat parte 601 femei diagnosticate cu diabet gestațional, respectiv 613 care nu au prezentat această condiție pe durata sarcinii:
  • femeile cu diabet gestațional și care au dezvoltat după naștere diabet zaharat tip 2 au fost mult mai predispuse ( x 9) să înregistreze valori crescute ale ratei de filtrare glomerulară, comparativ cu cele fără diabet gestațional;
  • femeile cu diabet gestațional au prezentat un risc de 3 ori mai mare de a prezenta valori crescute ale ratei de filtrare glomerulară mai târziu în viață;
  • femeile cu diabet gestațional care au dezvoltat ulterior diabet tip 2 au prezentat și valori crescute ale raportului urinar cretinină/albumină, de asemenea un indicator al alterării funcției renale;
  • rezultatele au rămas consistente după ajustarea lor în funcție de alți factori de risc ce pot favoriza declinul funcției renale, obezitatea, hipertensiunea arterială indusă de sarcină și administrarea unor medicamente inclusiv.

Studiul nu a reușit să stabilească o relație de tip cauză-efect între diabetul gestațional și alterarea funcției renale, fiind necesare studii suplimentare pentru confirmarea observațiilor ce au rezultat în urma acestei cercetări.

Între timp, screening-ul funcției renale și monitorizarea regulată a glicemiei sunt esențiale a se realiza inclusiv după naștere la femeile diagnosticate cu diabet gestațional, pentru a identifica de timpuriu modificările patologice ale metabolismului glucidic,implicit al disfuncției renale, cu scopul de a întârzia progresia și a reduce riscul de complicații.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 25-05-2018 | creare: 25-05-2018 | Vizite: 1031
Bibliografie
Women with pregnancy-related diabetes may be at risk for chronic kidney disease, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-women-pregnancy-related-diabetes-chronic-kidney.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum