Studiu: fumatorii prezinta un risc crescut de a dezvolta dementa

Data publicării: 03-09-2007

Fumatorii sunt mai susceptibili sa sufere de maladia Alzheimer si alte forme de dementa decat persoanele care nu au fumat niciodata sau decat cele care au fumat in trecut, dar intre timp au renuntat, a indicat  un grup de cercetatori olandezi, intr-un studiu aparut duminica in publicatia americana " Neurology", citata de Reuters din Washington.
    Fumatorii cu varste de peste 55 de ani sunt cu 50 la suta mai predispusi la dementa decat persoanele nefumatoare de aceeasi varsta, a descoperit Dr. Monique Breteler, din cadrul Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, impreuna cu alti colegi de-ai sai. Circa 7.000 de persoane, cu varste pornind de la 55 de ani, au fost examinate, in medie, timp de sapte ani de catre Breteler si colegii acesteia. Pe durata acestei perioade 706 dintre subiectii studiului au dezvoltat dementa.
    Exista o binecunoscuta gena ce creste riscul de a dezvolta dementa denumita APOE4 sau apolipoprotenin E4. Fumatul nu a afectat in nici un fel riscul de a se imbolnavi de Alzheimer al celor care purtau aceasta gena, dar in randul celor care nu erau purtatori s-a inregistrat o crestere a riscului de imbolnavire cu 70 la suta din cauza fumatului.
    Fumatul poate cauza atacuri cerebrale minore, ce au drept consecinta leziuni ale creierului si pot cauza dementa, a indicat Breteler, precizand ca ”fumatul creste pericolul de a suferi atacuri cerebrale, strans corelate cu dementa”. Ea a mai spus ca fumatorii sufera de un stres oxidativ mai ridicat decat nefumatorii, simptom prezent si in cazul bolnavilor de maladia Alzheimer.
    Stresul oxidativ este un proces, asemanator procesului de ruginire, in care reactiile chimice vatameaza ADN-ul uman.
Sursa: Rompres, 03-09-2007, Vizualizari 597
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.