Studiu: Migratie accentuata in sistemul sanitar

Data publicării: 31-12-2007

Potrivit unui studiu realizat in septembrie-octombrie  2007, Romania se confrunta cu o migratie accentuata a personalului din sistemul sanitar, determinata in special de diferentele mari dintre nivelul salariilor din Romania si celelalte tari.
    Potrivit studiului, lipsa de personal calificat se accentueaza continuu, iar migratia masiva conduce la scaderea nivelului de pregatire a personalului, afectand calitatea ingrijirilor acordate acordate.
    Circa 70% dintre directorii autoritatilor de sanatate din Romania au precizat ca judetele lor se confrunta cu lipsa de personal datorata migratiei. Situatia arata in acelasi timp, o repartitie uniforma a plecarilor la nivelul intregii tari.
    Un procent de 60% din totalul managerilor unitatilor sanitare din Romania au declarat ca se confrunta cu o lipsa de personal, datorita nivelului ridicat de migratie a acestei categorii de personal. 18,5% dintre manageri, desi au aratat ca lipseste intr-o oarecare masura personalul necesar, nu au spus ca se confrunta si cu o lipsa de personal.
    Cercetarea a reliefat ca 43% dintre judete se confrunta cu o lipsa foarte mare si mare a personalului necesar, pentru a asigura buna functionare a unitatilor sanitare.
    Un procent de 57% dintre managerii din sistem considera ca nivelul de pregatire al personalului medical a scazut datorita migratiei. 45 % dintre autoritatile de sanatate publica din Romania au evidentiat ca nivelul de pregatire al personalului a scazut, ceea ce indica faptul ca cea mai mare parte pleaca personalul bine pregatit.
    81% dintre managerii din unitatile sanitare considera ca este nevoie de salarii mai mari, pentru ca personalul sanitar sa nu mai plece in alte tari. Totodata, 90% dintre acestia doresc crearea unui cadru legislativ in domeniul sanitar care sa vina in sprijinul rezolvarii problemelor existente.
    Masura principala care conduce la limitarea plecarilor si la stabilizarea situatiei o constituie cresterea semnificativa a salariilor, urmata de imbunatatirea conditiilor de lucru, a evidentiat studiul citat.
    Cercetarea a fost realizata avand ca subiecti toti managerii sanitari din Romania, inclusiv directorii autoritatilor de sanatate publica.
    Studiul a fost realizat de Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati - Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania, cu sprijinul Ministerului Sanatatii Publice si al institutiilor din subordinea sa.
31-12-2007, Vizualizari 397
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.