SUA: numarul bolnavilor de SIDA latino-americani este in crestere

Data publicării: 24-07-2008

Rata imbolnavirilor cu SIDA din comunitatea latino-americana a crescut semnificativ, ajungandu-se la ceea ce expertii numesc o criza a sanatatii, scrie The Washington Post.
In pofida faptului ca hispanicii constituie aproximativ 14 la suta din populatia SUA, ei au reprezentat 22 la suta din noile diagnosticari cu HIV si SIDA facute publice de oficialii americani in anul 2006. Potrivit unui sondaj realizat de Kaiser Family Foundation, hispanicii din District au cea mai mare rata de imbolnaviri de SIDA din tara.
Pana in momentul de fata, bilantul imbolnavirilor cu SIDA in randul celei mai numeroase si mai rapide in crestere minoritati, a fost umbrit de numarul mare al cazurilor inregistrate in randul afro-americanilor si al barbatilor homosexuali albi. Cu toate acestea, in marile orase americane pana la 1 din 4 barbati hispanici homosexuali au HIV, o rata egala cu cea din Africa sub-saharana.
In randul populatiei de culoare se inregistreaza in continuare cea mai mare rata de infectare cu HIV din SUA, insa dificultatile legate de limba vorbita, barierele culturale si, in multe cazuri, problemele legate de statutul legal confera unicitate gravitatii situatiei din comunitatea hispanica. Cei care ajung in tara pe cai ilegale se tem ca vor fi arestati si deportati, acest lucru reprezentand un obstacol major in diagnosticare si tratament.
„Oficialii nu trebuie sa mai minimalizeze sau ignore ceea ce se intampla cu latino-americanii”, afirma Oscar De La O, presedinte al Bienestar, organizatie a comunitatii latino-americane. „Noi ne aflam in mijlocul furtunii”, mai spune el.
Chiar si in contextul in care SUA sunt prinse intr-o dezbatere aprinsa privitoare la politica pentru imigratie, problema reprezentata de SIDA in randul latino-americanilor a beneficiat de prea putina atentie din partea oficialilor din domeniul politic si din cel al sanatatii. In cadrul Centrelor pentru Controlarea si Prevenirea Bolilor, unde doar doua dintre cele 17 programe dedicate HIV ce au fost aprobate vizeaza hispanicii americani, oficialii au adaugat si linii de ajutorare in care se vorbeste limba spaniola, locatii pentru testare confidentiala si alte initiative ce au scopul de a umple golul existent.
„In randul hispanicilor sunt foarte multe persoane afectate de acest virus si trebuie sa ne concentram eforturile asupra lor”, spune epidemiologul Kenneth Dominguez.
Oficialitatile nu detin un bilant precis al cazurilor de infectare cu HIV la nivel national, deoarece multe state nu au raportat cifrele respective. Cele 22 de procente – cifra care nu a mai fost facuta publica anterior, se refera la 33 de state si Puerto Rico, insa nu include si situatia din California, unde peste 37 la suta din populatie este hispanica.
„Daca pui la un loc presiunile economice, singuratatea si ingrijorarile despre imigratie, toate acestea vor forta oamenii sa devina o populatie ascunsa”, spune Frank Galvan, ce-si desfasoara activitatea in cadrul Universitatii Drew de Medicina si Stiinta din Los Angeles.
Consecintele acestei situatii, insa, depasesc cu mult limitele comunitatii hispanice. Daca SUA nu incep sa ia masuri in legatura cu criza din ce in ce mai grava provocata de HIV in randul hispanicilor, opineaza Galvan, „ea va continua sa se extinda si la restul populatiei”.
Criza SIDA si a imigratiei – realitatea este ca virusul nu cunoaste granite – va beneficia de multa atentie in cadrul Conferintei Internationale privind SIDA, ce va avea loc luna viitoare in Mexico City. Aceasta criza are ecouri dramatice in comunitatile aflate de-a lungul granitei americano-mexicane, unde tensiunile asociate cu imigratia tind sa exacerbeze o boala deja stigmatizata.
„Imigrantii tind sa fie singuratici, despartiti de familii sau de partenerii de viata”, explica epidemiologul Kenneth Dominguez. „Ei nu au asigurare de sanatate. Apeleaza de multe ori la droguri si la alcool, iar toate acestea sporesc riscurile la care sunt expusi imigrantii”.
Multi dintre ei sunt „transformati in obiecte” de catre barbatii albi, care ii considera exotici. Ei joaca roluri de inferioritate in fata unor parteneri ce detin cetatenia americana sau multi bani. „Tripla experienta opresiva a saraciei, rasismului si homofobiei” a condus la adoptarea unor comportamente riscante, spune Diaz. „Oamenii cauta o alinare in fata sentimentului de izolare, a greutatilor financiare si a unui respect de sine scazut. Sexul este metoda pe care o gasesc barbatii”.
Femeile hispanice se confrunta cu probleme similare. Ele sunt crescute in preconceptia ca daca o femeie are HIV, inseamna ca e prostituata. De asemenea, femeile mexicane nu stiu ce sunt prezervativele. Daca vorbesc despre asa ceva sunt considerate promiscue”. Profesorul Hector Carrillo, de la Universitatea San Francisco, numeste acest fapt „disonanta culturala”, afirmand ca „adevarata provocare consta in faptul ca ei intra intr-o serie de situatii si de contexte cu totul noi”.
Realizarea tardiva a testelor medicale este si ea o problema larg raspandita si deosebit de grava, deoarece aceasta amanare presupune moartea mai rapida a purtatorului si raspandirea accelerata a virusului.
„Ca imigranti, de multe ori ne pierdem identitatea atunci cand traversam granita”, spune un imigrant. El este ingrijorat in legatura cu faptul ca politicile dure vizavi de imigrantii infectati cu HIV creaza „o lume subterana in care oamenii nu au acces la tratament, insa nici nu parasesc tara”.
Sursa: Agerpres, 24-07-2008, Vizualizari 490
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.