SUA: Trei femei şi-au pierdut vederea după o intervenţie neomologată

Data publicarii: 17-03-2017

Trei femei diagnosticate cu degenerescenţă maculară, care au crezut că participă la un test clinic împotriva pierderii progresive şi ireversibile a vederii, au devenit oarbe, după o intervenţie neomologată, conform unui articol publicat miercuri într-o revistă medicală americană, citat de AFP.

Pacientele, cu vârsta cuprinsă între 72 şi 88 de ani, au suferit, pe lângă pierderea vederii, dezlipiri de retină şi sângerări la scurt timp după efectuarea acestei proceduri într-o clinică din Florida, care nu a fost identificată.

Femeile au crezut că participă la un studiu clinic legal care figura pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate (NIH), potrivit unui articol apărut în New England Journal of Medicine. Site-ul, ClinicalTrials.gov, listează toate studiile în curs de desfăşurare.

Acest articol reprezintă "un apel pentru sensibilizarea pacienţilor, corpului medical şi agenţiilor federale de reglementare cu privire la riscurile acestui tip de cercetare, insuficient controlată şi finanţată de către pacienţi", în acest caz o terapie cu celule stem, a indicat Jeffrey Goldberg, profesor de oftalmologie la Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford.

"Celulele stem dau naştere la mari speranţe, iar aceste tipuri de clinici atrag pacienţi disperaţi care cred că o astfel de terapie îi va vindeca. În acest caz însă, femeile au fost victimele unei proceduri periculoase, în afara normelor", a explicat şi Thomas Albini, profesor de oftalmologie clinică la Universitatea din Miami.

Fiecare dintre cele trei paciente a plătit suma de 5.000 pentru efectuarea procedurii.

Preparatul de slabă calitate de celule stem injectat în ochii acestor femei ar putea explica complicaţiile, au precizat autorii articolului, invocând o posibilă contaminare a soluţiei folosite pentru purificare.

De altfel, chiar când procedura este bine efectuată, nu există nici o dovadă că aceasta ar putea restabili vederea pacienţilor, în condiţiile în care există puţine dovezi că acest tip de celule stem prelevate din grăsimea abdomenului au capacitatea de a deveni celule ale epiteliului pigmentar retinian.
Sursa: Agerpres, 17-03-2017, Vizualizari 66
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK