Suceava: A crescut numărul cazurilor de cancer, dar au scăzut decesele cauzate de această boală, în judeţ

Data publicării: 10-02-2018

Numărul bolnavilor de cancer aflaţi în evidenţele Cabinetului de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, la sfârşitul anului trecut, era de 10.872, înregistrându-se o creştere constantă din 2013 când erau 8.841 de bolnavi, iar 1.787 reprezintă cazuri noi în 2017.

Potrivit DSP Suceava, dintre cele 1.787 de cazuri noi luate în evidenţă anul trecut, 677 s-au înregistrat în mediul urban şi 1.110 în mediul rural, iar peste 40% din total, respectiv 737, la femei.

Din totalul numărului de cazuri de cancer rămase în evidenţă la sfârşitul anului trecut, cele mai multe, 1.495, au fost cazuri de cancer mamar, urmate în ordine de cele la prostată - 1.068 şi colorectal - 1.004.

Cele mai multe cazuri nou depistate în cursul anului 2017 au fost cele de cancer bronhopulmonar - 229, urmate de cele de cancer colorectal - 188, mamar - 162 şi al prostatei - 158.

În ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de cancer, s-a înregistrat o scădere cu 83 faţă de anul precedent, în anul 2017 înregistrându-se 1.303 cazuri.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul oncolog Elena Doina Ganea Motan, a declarat presei că valorile statistice din evidenţele cabinetului de oncologie se explică prin creşterea incidenţei cancerului, dar şi prin faptul că populaţia a început să conştientizeze necesitatea şi importanţa testelor de depistare precoce a bolii şi se adresează cabinetelor medicale pentru aceasta.

Potrivit lui Motan, este vorba în special despre cancerul de col uterin, pentru care există un program naţional de screening, dar şi despre cancerul de sân, pentru care se fac explorări ce permit diagnostic precoce, în unităţile medicale care au în dotare echipamentele necesare.

Totodată, Motan a subliniat că, anul trecut, SJU Suceava a achiziţionat un mamograf foarte performant cu posibilitatea de a se efectua explorări complexe, iar recomandarea medicului este ca femeile din categoriile de risc să facă o evaluare senologică (sonoelastografie şi mamografie) măcar o dată la trei ani, pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Potrivit CAS Suceava, suma alocată în 2017 pentru tratamentul pacienţilor oncologici din judeţul Suceava a fost de 17,9 milioane de lei.
Sursa: Agerpres, 10-02-2018, Vizualizari 208
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.