Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității

Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității
Sulforafanul este un fitonutrient prezent în broccoliul crud, în concentrații însemnate, cunoscut pentru efectele sale anti-cancer. Citiți mai multe informații despre calitățile nutriționale ale broccoliului, bogat în sulforafan, în articol

Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transcripție Nrf2 (nuclear factor erytroid 2-related factor 2) care reglează balanța reacțiilor de oxidare/reducere din interiorul celulei, respectiv intensifică abilitatea antioxidantă și de detoxifiere a orgnismului. Tot acest echilibru dintre reacțiile de oxidare și reducere este deturnat de obezitate, astfel s-au formulat ipoteze cu privire la efectele sulforafanului asupra obezității.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul științific Diabetes s-a urmărit demonstrarea acestei teorii. În acest scop cercetătorii au comparat greutatea șoriceilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care au beneficiat de suplimentare cu sulforafan, cu cea a șoriceilor care au primit doar o alimentație hiperlipidică. Astfel s-a observat că șoriceii din grupa cu sulforafan au prezentat o rată de creștere în greutate cu 15% mai redusă, cu 20% mai puțină grăsime viscerală, ameliorarea steatozei hepatice și a valorilor glicemiei plasmatice, în comparație cu cei din grupul de control.

În urma experimentului au fost identificate 2 funcții noi ale sulforafanului cu implicații în ameliorarea obezității, a insulino-rezistenței și a ficatului gras non-alcoolic :
accelerarea brunificării țesutului adipos ceea ce ar putea majora consumul energetic al organismului,
echilibrarea florei intestinale normale, în detrimentul celei „obezogene” a cărei abundențe este favorizată de alimentația hiperlipidică și de toxemia metabolică endogenă care este asociată la rândul ei inflamației cronice și stresului oxidativ.
 
Rezultatele studiului sunt promițătoare, însă necesită validarea clinică la om pentru a testa siguranța și eficiența suplimentării cu sulforafan învederea tratării afecțiunilor asociate stilului de viață modern, în special a obezității.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-03-2017 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 331
Bibliografie
Sulforaphane, a phytochemical in broccoli sprouts, ameliorates obesity, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-sulforaphane-phytochemical-broccoli-ameliorates-obesity.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK