Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici

©

Autor:

Suplimentele de calciu ar putea favoriza apariția polipilor colonici
Administrarea suplimentelor de calciu, cu sau fără vitamina D, ar putea crește riscul de apariție a poliilor la nivelul colonului, sugerează rezultatele unui trial amplu publicat în jurnalul online Gut.

Cercetătorii atrag atenția că acestea trebuie tratate cu precauție, fiind necesare studii suplimentare pentru confirmarea rezultatelor, iar riscurile și beneficiile deopotrivă ale suplimentării cu calciu trebuie atent cântărite înainte de a face o recomandare sau de a se administra astfel de preparate sintetice cu calciu.

Având în vedere accesul larg la astfel de suplimente, fiind utilizate de milioane de indivizi de pe glob, implicațiile pe care descoperirile din acest nou studiu le are ar putea deschide noi direcții de cercetare, respectiv în prevenția și screening-ul cancerului intestinal.

Polipii sunt formațiuni benigne, non-canceroase, dar care pot evolua în tumori maligne în timp, dacă nu sunt tratați corespunzător. Aceștia pot fi clasificați în funcție de formă și mărime, dar studiul de concetrează asupra polipilor serați, mai puțin comuni comparativ cu polipii colonici adenomatoși convenționali, dar cu risc similar de malignizare.

Studiul a inclus 2,000 de pacienți cu vârste între 45 și 75 de ani cu un istoric medical de polipi colonici, programați pentru efectuarea unei colonoscopii în 3 până la 5 ani și a urmărit să demonstreze dacă administrarea de suplimente de calciu și vitamina D reduce sau nu riscul de apariția a polipilor serați.

Dintre aceștia, o parte au fost exluși în funcție de prezența cazurilor de cancer intestinal în familie, de boli intestinale inflamatorii sau alte afecțiuni serioase în istoricul medical personal, respectiv alți factori care pot modifica riscul precum vârsta, sexul, dieta, indicele de masă corporală și utilizarea de medicamente antiinflamatorii.

Pacienții care au luat parte în continuare la studiu au fost împărțiți în 4 grupuri care:
  1. 1. au primit suplimente zilnice de calciu
  2. 2. au primit zilnic suplimente de vitamina D
  3. 3. au primit suplimente zilnice de calciu și vitamina D
  4. 4. nu au primit niciunul dintre suplimentele analizate, reprezentând grupul de control,
timp de 3-5 ani până a fost realizată colonoscopia programată la începerea studiului.

În perioada în care au fost administrate suplimentele, nu au fost remarcate asocieri privind reducerea riscului de polipi colonici serati și suplimentarea cu calciu sau vitamina D sau ambele.

În schimb, la 6-10 ani de la inițierea intervenției ce a constat în administrarea de suplimente s-au observat creșterea riscului de polipi serați în rândul pacienților care au primit doar suplimente cu calciu, respectiv la cei care au utilizat suplimente de calciu și vitamina D simultan.

De asemenea, s-a remarcat că femeile și persoanele care fumează au un risc mai crescut de apariție a polipilor colonici în cazul expunerii la suplimentele de calciu.

Trebuie menționat că asocierile sunt adevărate doar în cazul suplimentelor sintetice de calciu și nu al mineralului care se găsește în mod natural în alimente.

Sursa: EurekAlert!

Data actualizare: 02-08-2020 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 1695
Bibliografie
Calcium supplements may boost risk of abnormal bowel growths (polyps), link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/b-csm022818.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre nivelul ridicat de colesterol și formarea polipilor colonici agresivi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum