Suplimentele de vitamine și minerale antioxidante și progresia degenerescenței maculare

Suplimentele de vitamine și minerale antioxidante și progresia degenerescenței maculare
Potrivit unei analize publicate în prestigiosul jurnal Cochrane Library, administrarea suplimentelor de multivitamine ce includ vitaminele E și C, carotenoizi (beta-caroten sau luteină sau zeaxantină) și zinc, ar putea încetini progresia celei mai comune forme de degenerescență maculară asociată înaintării în vârstă.

Degenerescența maculară senilă este o afecțiune progresivă care afectează aria centrală a câmpului vizual, prezentă în stadii incipiente la cel puțin o treime dintre vârstnicii de 80 de ani sau mai mult.

Nu există în prezent un tratament în vederea vindecării degenerescenței maculare legate de vârstă, încetinirea progresiei fiind singura strategie pentru a preveni pierderea completă a vederii. Citiți mai multe despre degenerescența maculară în articol.


În cadrul analizei Cochrane au fost incluse 19 studii, cel mai nou fiind publicat în martie 2017, la care au participat mii de adulți, femei și bărbați deopotrivă, din Australia, China, Europa și Statele Unite ale Americii. Astfel au fost comparate efectele combinațiilor de suplimente cu placebo asupra progresiei degenerescenței maculare senile, prin intermediul studiilor clinice randomizate controlate.

Deși nu s-au remarcat dovezi certe cu privire la rolul suplimentării cu multivitamine și minerale antioxidante pentru ameliorarea progresiei degenerescenței maculare, potrivit unui studiu amplu realizat în Statele Unite pe o perioadă de 6 ani, ele ar putea amâna progresia într-o oarecare măsură la persoanele cu forme avansate de boală sau cel puțin poate induce efecte neutre în raport cu eventualele riscuri.

Suplimentarea cu vitamine și minerale antioxidante este considerată sigură în general, dar nu există dovezi solide în acest sens după cum a evidențiat și analiza, deci nu există o garanție pentru lipsa efectelor adverse, iar boala ar putea progresa indiferent dacă se inițiază sau nu administrarea orală a nutrienților la unii pacienți.

Trebuie luate în calcul comorbiditățile multiple preexistente și polimedicația caracteristice îmbătrânirii, respectiv interacțiunile dintre aceastea și suplimentele multivitaminice și minerale.

În concluzie, utilizarea suplimentelor ce conțin vitaminele antioxidante C și E, respectiv carotenoizi și zinc, beneficiază de dovezi cu grad moderat-redus de certitudine în ceea ce privește rolul lor pentru încetinirea progresiei degenerescenței maculare.

În practica clinică se recomandă instruirea și informarea completă a pacientului cu degenerescență maculară în legătură cu beneficiile versus riscurile suplimentării cu multivitamine antioxidante înainte ca acestea să fie recomandate pe termen lung, fără a pierde din vedere importanța prezentării periodice la oftalmolog pentru monitorizarea bolii.

Sursa: Cochrane

Data actualizare: 01-08-2017 | creare: 01-08-2017 | Vizite: 456
Bibliografie
Taking vitamin supplements may slow down the progression of a common eye disease, http://www.cochrane.org/news/taking-vitamin-supplements-may-slow-down-progression-common-eye-disease
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK