Suport pentru copiii bolnavi de astm

Data publicării: 22-08-2007

Copiii cu afectiuni respiratorii grave din Cluj-Napoca beneficiaza de un tratament la salina, printr-un program care se desfasoara in mod continuu inca din anul 2000, cu sprijinul  Fundatiei OZONE si al Fundatiei Romane pentru Copii, Comunitate si Familie (FRCCF).
    Beneficiarii acestui tratament sunt 40 de copii care frecventeaza centrele comunitare ale FRCCF si care provin din familii cu venituri extrem de reduse. Copiii sunt selectati de un medic si de asistentii sociali ai fundatiei. In luna septembrie, ei vor urma un tratament de 9 zile la salina din Turda. Copiii vor pleca in fiecare dimineata din Cluj-Napoca spre salina, vor ramane cate 4 ore pentru tratament, apoi se vor intoarce in Cluj.
    "Astmul bronsic este o boala foarte grava, care ii impiedica pe copii sa isi desfasoare activitatile zilnice asa cum ar trebui. De aceea este foarte important ca acestia sa beneficieze de cure la salina in fiecare an, pentru a evita inrautatirea starii lor de sanatate, pentru a-i ajuta sa se simta bine in fiecare zi si sa nu depinda de medicamente. Constatam cu extrem de mare satisfactie ca, pentru majoritatea copiilor, simptomele acestei afectiuni s-au ameliorat semnificativ sau au disparut complet dupa primii ani de participare la tratament", a spus Camelia Mates, director de imagine la FRCCF.
    Ultimul studiu al FRCCF, care a urmarit starea de sanatate a beneficiarilor sai, arata ca aproape 16% dintre acestia sufera de afectiuni respiratorii (astm bronsic, diferite tipuri de bronsite, raceli repetate si TBC). Deseori acestea apar in combinatie cu alte boli, cum ar fi cele cardiovasculare, digestive, reumatice sau psihice. Acest lucru este cauzat de conditiile precare in care locuiesc si de lipsa hranei corespunzatoare. De asemenea, pe langa copii, de astfel de afectiuni sufera si parintii lor sau alti membri ai familiilor.
    "Fundatia OZONE sprijina pentru prima data acest program si suntem foarte bucurosi ca putem ajuta copiii cu astm bronsic pentru a duce o viata cat mai normala. Intentionam sa devenim un sustinator permanent al acestui program de tratament, astfel incat un numar cat mai mare de copii care sufera de aceasta afectiune sa beneficieze de un tratament adecvat", a declarat Georgiana Grecu, director executiv al Fundatiei OZONE.
    "Studiile efectuate asupra pacientilor din mai multe centre saline au confirmat eficacitatea tratamentului la 60-90% dintre bolnavii cu astm bronsic. Aerul din salina face adevarate minuni in tratarea bolilor respiratorii, in special a astmului bronsic, a traheobronsitei, a bronsitelor cronice si recidivante, a sinuzitelor si a rinitelor. Efortul fizic facut in acest aer intareste imunitatea (in special sistemul respirator), favorizeaza reglarea greutatii corporale, confera o stare de vioiciune si tonus psihic", spune Mihaela Bancescu, medic al FRCCF.
    Pana in prezent, in medie, in fiecare an, au urmat acest tratament 38 de copii. Majoritatea beneficiaza de acest program inca din 2000, avand nevoie anual de o astfel de cura.
    Pe parcursul celor 9 zile de tratament, copiii sunt supravegheati permanent de un asistent social, responsabil de proiect. Ei sunt implicati in diferite jocuri, ca de exemplu volei, fotbal, sau badmington, care ii tin ocupati pe parcursul celor patru ore si care intensifica efectul tratamentului datorita unei respiratii mai profunde.
Sursa: Rompres, 22-08-2007, Vizualizari 605
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.