Tacere sau despre poluarea sonora

Data publicării: 10-07-2007

Le Monde
    Agasat de zgomotul unor focuri de artificii, un pompier de 35 de ani a ucis trei persoane si a ranit alte doua, miercuri, 4 iulie, la Cleveland /in statul american Ohio/. În Statele Unite ale Americii, era Ziua Nationala - Independence Day. Irascibilul - un tanar fara niciun antecedent, se spune, dar la domiciliul caruia au fost gasite sapte pistoale si cinci carabine - le ceruse, zadarnic, vecinilor sai care se ocupau de pirotehnica sa faca mai putin zgomot.
    Zgomotul, care creste odata cu urbanizarea societatilor, te poate face sa o iei razna. Indispune, scrie Jean-Michel Dumay intr-o editie recenta a cotidianului francez Le Monde. Pana la speciile animale din cele mai retrase colturi. Astfel, Fondul Mondial pentru Natura /World Wildlife Fund, WWF/ este ingrijorat de faptul ca balenele cenusii, care ar fi deranjate de zgomotul exploatarilor de gaze naturale rusesti din Oceanul Pacific, ajung sa isi paraseasca unul dintre terenurile lor de hrana privilegiate.
    Balena cenusie este unul dintre cele mai mari si cele mai batrane mamifere de pe planeta. Ea se hraneste cu creveti si cu pesti mici vara, pentru a prinde forte in vederea migratiei hibernale in ape calde. Ele nu ar mai fi decat vreo suta pe coasta asiatica a Oceanului Pacific si aproximativ 300 pe tarmul Americii de Nord.
    În urma cu cateva zile, cotidianul canadian La Presse scria ca poluarile sonore sunt, mult prea adesea, trecute... sub tacere. El dezvaluia consecintele fiziologice si psihologice, dand cuvantul unei coordonatoare a Laboratorului de studii privind auzul din cadrul Universitatii din Montreal: ""Atunci cand zgomotul ambiant devine prea tare si dureaza, corpul nostru intra in stare de vigilenta, ca si cum un pericol ar fi iminent si ar trebui sa ne aparam de o agresiune. Ritmul cardiac creste, respiratia devine mai rapida. Corpul nu poate rezista la infinit si fara efecte la aceasta tensiune, devine istovit si pot aparea diverse probleme de sanatate"".
    Zgomotul este pretutindeni. Social si coplesitor: trafic auto, lucrari publice, colectarea gunoaielor. Intim si patrunzator: sonerii, MP3, casti. Si, acum, si ""mediatic"": a se vedea ""unitatile de zgomot mediatic"" dezvoltate de Institutul TNS-Sofres, care masoara, de exemplu, expunerea in mass-media a unei personalitati. Pe acest plan, Nicolas Sarkozy /presedintele Frantei/ se afla pe culmi, in aceasta perioada, in timp ce /primul-ministru francez/ François Fillon este la podea.
    În Europa, se presupune ca zgomotul face obiectul unor masuri. Potrivit unei directive europene, ar fi trebuit ca, inainte de 30 iunie, in aglomeratiile urbane de peste 250 000 de locuitori, sa fi fost intocmite ""harti de zgomot"", modelizari sonore. Franta nu pare sa aiba vreun avans in acest sens. Numeroase metropole, cum ar fi Madridul sau Bruxelles-ul, au deja ""observatoarele"" lor in aceasta privinta.
    În ultimul numar al revistei iezuite Etudes /Studii/, un text revine asupra linistii si a virtutilor ei, intr-un aspect atemporal, codificat in urma cu aproape o mie de ani. Tacere si singuratate in ordinul calugarilor: acesti contemplativi izolati pentru care predomina ""clipa prezenta, ce are plenitudinea sa in sine si care este mereu actuala si complet noua"". Redactorul scrie: ""Tacerea isi pune amprenta asupra propriei noastre persoane in asa fel incat /.../ putin cate putin din insasi tacerea noastra naste in noi ceva care ne atrage spre si mai multa tacere."" El precizeaza: ""Tacerea este substanta limbajului schimbat intre noi. Zilnic, ne amestecam vocile si inimile pe parcursul unor indelungi momente, pentru a canta imnurile de slava inchinate divinitatii; si, desi nu  ne vorbim direct, comunicam in profunzime"".
    Si, departe de orice vacarm, acest text este semnat simplu: ""Un calugar"". Numarul acestora, risipit pe Glob, de-abia daca este putin mai mare decat cel al balenelor cenusii, conchide ziarul parizian.
Sursa: Rompres, 10-07-2007, Vizualizari 1100
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.