Tarus Media și Centrul de Excelență în Medicina Translațională Fundeni: Tratamente inovative în oncologie – ediția a IV-a

Data publicării: 25-05-2018

Cea de-a patra ediție a Simpozionului „Tratamente inovative în oncologie”, organizată de Tarus Media în colaborare cu Centrul de Excelență în Medicina Translațională a avut loc recent în cadrul Institutului Clinic Fundeni, având drept tematică centrală analiza moleculară și terapia personalizată în cancer. La eveniment au participat specialiști din țară, dar și din străinătate (Austria, Germania, Turcia).

„Titlul simpozionului – Tratamente inovative în oncologie este potrivit și în prezent, a fost potrivit și în urmă cu patru ani, dar va fi și în următorii șase-șapte ani. În toate afecțiunile se discută despre aceste tratamente inovative realizate în funcție de fiecare pacient și de boală, dar în oncologie s-au făcut cele mai multe progrese. Chiar dacă și acum șapte-opt ani vorbeam despre terapia personalizată, cred ca de-abia acum acest lucru devine posibil, când determinăm caracteristicile moleculare ale bolii respective și care este predispoziția din punct de vedere molecular a pacientului de a răspunde la tratamentul respectiv. Prin definirea atlasului genomic ale diverselor localizări de cancer, deja se încearcă să se folosească și terapii pentru aceste modificări genetice; sigur că trialurile clinice de acest gen sunt încă la început. Sunt încă lucruri pe care nu le cunoaștem în evoluția unui cancer și lucrurile in vivo sunt diferite de ceea ce se întâmplă in vitro”, a explicat conf. dr. Adina Croitoru, unul dintre coordonatorii evenimentului.

Noi generații de terapii oncologice sunt disponibile și, în acest sens, cuvântul „inovativ” devine parte din situația firească în acest domeniu de activitate, a spus și prof. dr. Irinel Popescu, prezent în cadrul evenimentului cu o lucrare despre tratamentul chirurgical al hepatocarcinomului. „Chirurgia ar putea fi singura metodă curativă în cancer, cu condiția ca diagnosticul să fie stabilit din timp. Rezecția este mai bine tolerată dacă se realizează cu laparoscopic sau robotic. Momentan, nu facem rezecții mari prin tehnicile chirurgicale minim invazive, dar acesta este următorul pas”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Echipele multidisciplinare de tipul „tumor board” sunt cruciale în managementul pacientului, a afirmat prof. dr. Domagoj Javor din cadrul Departamentului Clinic de Radiologie Intervențională și Cardiovasculară, AKH Viena. „Un tumor board ar trebui să cuprindă cel puțin un oncolog, un specialist în radiologie diagnostică, un chirurg și un radioterapeut. Fiecare este specializat pe un anumit domeniu și echipele interdisciplinare sunt importante pentru stabilirea terapiei fiecărui pacient. Observ o tendință de dezvoltare a telemedicinei; acum lumea este conectată, deseori avem pacienți din alte țări și, în acest context, este important să avem posibilitatea de a trimite rezultatele imagistice online pentru a obține o a doua opinie sau pentru a stabili la care centru medical trebuie trimis pacientul”, a explicat prof. dr. Javor.

Prof. dr. Alfred Haidenberger, reprezentantul centrului Cyber-knife din Munchen, a vorbit despre radioterapia țintită cyber-knife și imunoterapia, subliniind avantajele acestei terapii, printre care precizia și oportunitatea de a nu întrerupe terapia sistemică. Specialiștii invitați din Turcia au adus în discuție tratamentul cancerului hepatic prin radioembolizare, procedură care ar putea fi disponibilă și în cadrul Institutului Clinic Fundeni începând de anul viitor, potrivit conf. dr. Adina Croitoru. „Inițial, scanăm pacientul cu produse radiofarmaceutice pentru a identifica tumorile canceroase sau metastazele din tot corpul, apoi țintim țesutul cu ajutorul radiologiei diagnostice și, apoi, putem continua terapia utilizând radiofarmaceuticele. Această terapie funcționează foarte bine în cancerul la sân, cancerul de prostată, cancerul colorectal. Ar putea fi dezvoltate proiecte de colaborare cu România, atât în domeniul cercetării, cât și al tratării de pacienți, prin intermediul grupului Florence Nightingale”, a spus prof. dr. Cuneyt Turkmen din partea Group Florence Nightingale Hospitals. Colegul său, prof. dr. Murat Cantasdemir, specializat pe radiologie intervențională, a subliniat avantajele procedurilor imagistice (angiografie, ultrasonografie, sonografie computerizată, RMN). „În general, nu este nevoie de anestezie, așadar complicațiile anesteziei sunt inexistente, nu există o incizie chirurgicală, doar o înțepătură, ratele de complicație și disconfortul pacientului sunt foarte reduse. Oncologia intervențională se aplică, de obicei, cancerului renal, pulmonar, pancreatic, osos, hepatic. Cel mai frecvent tratăm carcinomul hepatocelular, colangio-carcinomul și metastazele hepatice”, a explicat prof. dr. Cantasdemir.

Dr. Iulia Simionov (Institutul Clinic Fundeni) a vorbit despre prevenția și diagnosticul precoce al hepatocarcinomului în terapia infecției virale B și C cu agenți cu acțiune virală directă și impactul asupra programelor de supraveghere, un semnal de alarmă având în vedere că în România mortalitatea prin hepatocarcinom depășește incidența acestuia.

Conf. dr. Alina Tănase (Institutul Clinic Fundeni) a susținut o prezentare privind leucemia/limfomul cu celule T ale adultului – o neoplazie hematologică endemică în România. „Leucemia cu celule T poate avea multiple forme și este dată de infecția cu virusul HTLV pentru care România este singura țară europeană considerată endemică. Virusul are o incubație de 30 de ani și se transmite prin sânge, alăptat și contact sexual, fiind răspândit în Japonia, Caraibe, parte din America de sud și nord și parte din Africa. Majoritatea pacienților decedează într-un an de la diagnosticare. Statistica din România, realizată pe donatori de sânge aflați la prima donare, arată variații majore între județele țării – de la maximum de cazuri înregistrate în București la zero cazuri în județul Harghita”, a explicat dr. Tănase.

Dr. Alexandru Procop (Institutul Clinic Fundeni) a susținut o prezentare despre factorii de diagnostic și prognostic imunohistochimic și molecular în carcinomul gastric, iar prof. dr. Ioana Lupescu (Institutul Clinic Fundeni) a vorbit despre ghidurile de bună practică în imagistica cancerului colo-rectal, sistematizând avantajele și modul în care colonoscopia virtuală, tomografia computerizată, RMN-ul modifică diagnosticul până aproape de un diagnostic anatomopatologic. Diagnosticul și urmărirea cancerului colorectal în boala inflamatorie cronică intestinală a fost subiectul prezentării conf. dr. Mircea Mănuc (Institutul Fundeni) care a subliniat necesitatea screeningului pentru cancerul colorectal la pacienții cu boală inflamatorie intestinală, supuși unui grad crescut de risc pentru acest tip de cancer. Dr. Dan Jinga de la Spitalul Universitar de Urgență București a prezentat noutățile anului 2018 în tratamentul sistemic al pacienților cu sarcoame avansate. „În momentul de față, asistăm la o clasificare tot mai dificilă a acestor cancere – sunt peste 70 de tipuri de sarcoame cu un pronostic grav. În aceste cazuri, chimioterapia își are rolul foarte clar în linia întâi și a doua de tratament, imunoterapia și tratamentele țintite oferind rezultate destul de reduse”, a explicat dr. Jinga. Chimioterapia rămâne o modalitate de tratament utilizată cu eficiență și în cancerul de prostată, a subliniat conf. dr. Șerban Negru de la Centrul Oncologic Oncohelp Timișoara în prezentarea sa intitulată” Reinventarea chimioterapiei în cancerul de prostată”.

În încheierea evenimentului, dr. Iulia Gramaticu a vorbit, în cadrul Simpozionului KRKA despre principalele indicații ale dexametazonei și utilizarea medicamentului în România.
Sursa: Tarus Media, 25-05-2018, Vizualizari 453
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.