Tatuajele pot provoca infecţii chiar şi după 15 ani de la realizarea lor, avertizează medici australieni

Data publicarii: 04-10-2017

Tatuajele pot provoca infecţii chiar şi la 15 ani de la realizarea lor, au avertizat medicii după ce o femeie din Australia a fost internată cu ganglioni limfatici măriţi, informează luni The Telegraph.

Pacienta din Australia, în vârstă de 30 de ani, a observat mai multe umflături dureroase la subraţ şi a crezut că suferă de cancer.

Însă, după ce medicii din cadrul Spitalului Regal Prinţul Alfred din Sydney au îndepărtat ţesutul, au descoperit că acesta nu era dăunător.

Ca urmare, specialiştii au concluzionat că umflăturile au fost cauzate de o reacţie a corpului la tatuajul pe care femeia îl făcuse în urmă cu 15 ani şi au îndemnat personalul medical să ceară pacienţilor care suferă de limfom informaţii cu privire la existenţa tatuajelor.

Medicii cunosc de ceva vreme faptul că tuşul utilizat în cadrul tatuajelor se transmite în corp către ganglionii limfatici - cu rol în îndepărtarea toxinelor din organism - aceştia putându-şi schimba culoarea după nuanţa tatuajului. În plus, un studiu a demonstrat recent faptul că acest efect se poate manifesta chiar şi la mai bine de un deceniu după ce o persoană se tatuează.

Cercetarea, efectuată recent în cadrul European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), a descoperit că nanoparticulele nocive de dioxid de titan prezente în tuşul utilizat la tatuaje pot călători prin corp şi se pot localiza în ganglionii limfatici unde pot cauza probleme de sănătate.

''Când o persoană doreşte să îşi facă un tatuaj, în general este foarte atentă la alegerea salonului pentru a fi sigură că sunt folosite ace sterile, care nu au fost folosite anterior. Nimeni nu verifică compoziţia chimică a culorilor, însă studiul nostru demonstrează că poate ar fi cazul să facă acest lucru'', a spus Hiram Castillo, unul dintre autorii cercetării, om de ştiinţă în cadrul ESRF.

Există şi alte studii care au analizat impactul nociv al tuşului utilizat la tatuaje, ce poate conţine conservanţi şi contaminanţi toxici, precum nichel, crom, mangan sau cobalt, mai arată The Telegraph.

''Cunoaştem faptul că pigmenţii prezenţi în tatuaje se deplasează în organism către ganglionii limfatici în urma dovezilor vizuale: ganglionii limfatici se colorează în nuanţa tatuajului'', a adăugat şi Bernhard Hesse, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, om de ştiinţă colaborator în cadrul ESRF. Mecanismul reprezintă un ''răspuns al corpului care încearcă să facă curăţenie'' în urma tatuajului, a explicat acesta.

''Ceea ce nu am ştiut este faptul că ei fac acest lucru sub formă nano, ceea ce presupune faptul că ar putea să nu manifeste acelaşi tip de comportament ca particulele la nivel micro. Iar aceasta este problema: nu ştim cum reacţionează nanoparticulele'', a atras atenţia Hesse.

Această cercetare a fost publicată în luna septembrie în ''Scientific Reports''.
Sursa: Agerpres, 04-10-2017, Vizualizari 54
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK