Tehnologie noua pentru diagnosticarea cancerului mamar

Data publicării: 19-03-2010

Cea mai inovatoare tehnologie medicala pentru diagnosticarea si prevenirea cancerului mamar in faze incipiente, angiotermografia dinamica, a fost prezentata, joi, la Institutul Oncologic din Bucuresti.
Sistemul de operare al Angiotermografiei Dinamice (DATG) este reprezentat de o placa dintr-un plastic special (18 x 24 cm) ce incorporeaza un cristal lichid bazat pe nanotehnologia moleculara. Structura moleculara a acestor cristale le permite sa refracteze lumina ambientala pe spectrul rosu-violet in functie de caldura degajata cand aceasta este aplicata pe san. Imaginea generata pe placa apare ca niste linii de cativa milimetri, care reprezinta caracteristici cheie ale fluxului de sange, a explicat dr. Daniele Montruccoli, medic oncolog, ginecolog si specialist in cancerul la san, Membru al Institutului de Oncologie al Universitatii Paris Sud, seful Fundatiei pentru Cancerul la San. Interpretarea corecta a acestor informatii conduce catre un diagnostic, a adaugat specialistul.
Datorita acestei tehnici medicale inovatoare si sigure, vor putea creste sansele de depistare a maladiei, dar si de vindecare si de reintegrare in societate a persoanei afectate de aceasta teribila boala, reusindu-se astfel evitarea invaliditatii, a mutilarii corporale, a folosirii unor proteze mai mult sau mai putin eficiente si estetice, ce pot duce in mare parte a cazurilor la frustare, epuizare psihica, cu consecinte dintre cele mai grave asupra vietii de cuplu.
Tehnologia este dezvoltata in colaborare cu Departamentul de Fizica Medicala a Universitatii din Bologna, ce permite obtinerea de mai multe informatii, nu doar identificand cantitatea de caldura emanata de san, ci si fotografiind microcirculatia glandelor mamare la o rezolutie de cativa microni.
Aceasta 'fotografie morfologica', in lipsa factorilor patologici, ramane constanta pe durata vietii unei femei. Studiile stiintifice despre neoangiogeneza probeaza prezenta vaselor noi in fazele incipiente ale cancerului. Astfel, pe parcursul investigatiilor, orice modificare care apare poate fi comparata cu rezultatul initial si poate arata daca un cancer se dezvolta, a subliniat dr. Daniele Montruccoli. DATG poate fi folosit in paralel cu alte tehnici de diagnosticare, precum: mamografia, ecografia si rezonanta magnetica, histologia lobulara. Tehnologia a fost adusa in Romania de Mihaela Borcea.
La Institutul Oncologic Fundeni pacientii care vin sunt in stadii foarte avansate - stadiul trei sau patru, cu sanse de vindecare intre 20-30%. Anul trecut au fost 46.000 de cazuri de spitalizari de o zi si 26.000 de cazuri cu spitalizare continua. Printre cele mai frecvente forme de cancer sunt cancerul bronhopulmonar, de san, de col, colorectal, de prostata.
Sursa: Agerpres, 19-03-2010, Vizualizari 744
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.