Telemedicina in cardiologie cu spitale din Anglia si Grecia

Data publicării: 27-06-2008

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a inaugurat, vineri, o legatura de telemedicina in cardiologie cu spitalele Royal Brompton Hospital din Londra si Saint Sofia Children's Hospital din Atena. 
Potrivit managerului spitalului, prof.dr. Coriolan Ulmeanu, aceasta legatura, finantata tehnic de partea engleza, va permite consulturi rapide pentru precizarea de diagnostic in cardiopatiile congenitale, dar va constitui si o modalitate de educatie medicala continua pentru medicii tineri specialisti pediatri si cardiologi, dar si pentru medicii rezidenti in pediatrie si chirurgie cardiovasculara.
Ulmeanu a subliniat ca este pentru prima data cand se realizeaza astfel de legaturi in domeniul cardiologiei pediatrice. El a mai mentionat ca se vor putea face nu numai precizari de diagnostic si pregatire pentru specialistii romani, dar vor putea fi realizate si interventii la cele doua spitale, de la Londra si de la Atena.
Directorul spitalului "Grigore Alexandrescu" a remarcat ca din cauza numarului redus de specialisti cardiologi, si mai ales din domeniul ecografiei, mii de copii cu cardiopatii congenitale nu sunt diagnosticati la timp. El a facut referire la cinci boli congenitale mai frecvente si pentru care copiii ar trebui operati dupa primele sapte zile de la nastere: transpozitia de vase mari, ventricul unic, canal arterial malign si retur venopulmonar. El a mai mentionat ca prin ecografie se se pot face diagnosticari chiar in faza intrauterina, dar din cauza lipsei de specialisti acestea nu se fac.
Ulmeanu a amintit ca desi exista o hotarare de guvern semnata de primul-ministru in urma cu doi ani, pentru constructia unei clinici specializate pe cardiologie pediatrica, in cadrul spitatului "Grigore Alexandrescu", si care are o bugetare de 30 milioane euro, constructia nu a demarat, pentru ca banii erau cuprinsi in Proiectul Siemens Coltea si ar fi trebuit transferati Spitalului "Grigore Alexandrescu". El si-a exprimat speranta ca acest lucru se va putea realiza in scurt timp.
Clinica ar urma sa aiba specialitatea de cardiologie pediatrica, chirurgie cardiovasculara si medicina adolescentului.
Prof.dr. Radu Ciudin, de la Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu", a spus ca al doilea spital care va avea legaturi de telemedicina cu cele doua spitale de la Londra si, respectiv, Atena, va fi Institutul "C. C. Iliescu".
El a facut referire la o statistica a cazurilor de malformatii congenitale cardiace, statistica europeana care este valabila si pentru Romania, si a mentionat ca sunt cam 1.150 de cazuri complexe. Dintre aceste cazuri, au fost rezolvate cam o suta pe an in Romania, la cele patru clinici din Targu Mures,Timisoara,Cluj si Bucuresti.
La randul sau, dr. Doru Dumbrava, de la Spitalul "Budimex", a spus ca se nasc cam zece cazuri la mia de nou-nascuti cu malformatii cardiace, si el considera ca se impun mai multi specialisti in domeniul ecografiei cardiace pentru copii.
Prof.dr. Michael Gatzoulis de la Brompton Hospital, a spus, in interventia sa, ca acest program este important atat pentru specialistii romani, dar si pentru cei englezi, si a evidentiat importanta dezvoltarii unor astfel de proiecte in domeniul cardiologiei pediatrice, in general in pediatrie, in beneficiul pacientilor.
Cu acest prilej, a fost prezentat cazul unui baietel de doi ani cu multiple malformatii si cardiace, dar si la ochi si urechi, pentru care specialistii din Romania s-au consultat cu cei din Anglia, stabilindu-se in cele din urma ca diagnosticul este de cord triatrial fara ventricul, cu hipertensiune pulmonara. Cazul copilului a fost prezentat si in speranta ca poate se va gasi o solutie terapeutica.
Sursa: Rompres, 27-06-2008, Vizualizari 895
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.