Teleorman: Deficit de medici de familie în mediul rural; peste 30 de posturi sunt vacante

Data publicării: 20-04-2017

Judeţul Teleorman se confruntă cu deficit de medici de familie de mai mulţi ani, potrivit preşedintelui Patronatului judeţean al Medicilor de Familie, Cătălin Dumitraşcu.

Cea mai mare problemă se înregistrează în mediul rural, unde 32 de localităţi au nevoie de tot atâţia medici care să răspundă nevoilor cetăţenilor. În cinci dintre acestea, respectiv Blejeşti, Beuca, Beciu, Bujoreni, Siliştea Gumeşti, există doar puncte de lucru, unde medicii vin săptămânal să îşi consulte pacienţii, iar în lipsa acestora există o asistentă care asigură permanenţa timp de opt ore pe zi.

"Dacă acum avem 32 de medici lipsă, după zece ani vor fi mult mai mulţi, pentru că mulţi migrează către specialităţi care se practică în spitale şi poate pleacă chiar din România. Problema nu este doar a noastră, ci şi a cadrelor medicale. În Teleorman sunt medici în vârstă şi în spitale. Luăm exemplu Spitalul de la Zimnicea, Spitalul de la Turnu Măgurele. Un medic de familie este obligat să aibă un număr foarte mare de asiguraţi. Ei se programează peste o lună, peste două, la consultaţie şi se nasc foarte multe nemulţumiri din partea pacienţilor", a declarat, pentru AGERPRES, Cătălin Dumitraşcu.

Problemele apar din cauza salarizării medicilor de familie, motiv pentru care tot mai mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Medicină aleg să profeseze în afara ţării sau în spitale.

"Există o foarte mică cerere din partea celor tineri. Vin foarte puţini medici de familie tineri în Teleorman. Cele 32 de posturi sunt libere de ani de zile. Nu se pot ocupa. Problema este salarizarea. Avem costuri foarte mari. Nu toţi banii care intră pe cabinet aparţin doctorului. Sunt bani cheltuiţi pe energia cabinetului, lemne, curăţenie, internet, plus salariile. Asistentele vor şi ele acum bani ca în spital sau ca la alţi medici din oraş. Multe asistente pleacă. Dacă rămânem fără asistente este foarte grav. Volumul de muncă este foarte mare", a mai spus Dumitraşcu.

La nivelul judeţului există 184 de medici de familie. Din evidenţele Patronatului Medicilor de Familie Teleorman rezultă că în mediul urban există 118.050 de persoane asigurate şi alte 19.287 de persoane neasigurate. În mediul rural sunt 173.872 de asiguraţi şi 25.520 de cetăţeni neasiguraţi.

În prezent, într-o localitate, unui număr de 1.800 de oameni îi revine un medic de familie. Cel din urmă poate face naveta între cabinetul său şi punctul de lucru doar dacă între cele două locaţii există o distanţă de cel mult 15 kilometri.
Sursa: Agerpres, 20-04-2017, Vizualizari 204
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.