Terapia cu levotiroxină și calitatea vieții la pacienții cu hipotiroidism

©

Autor:

Terapia cu levotiroxină și calitatea vieții la pacienții cu hipotiroidism
Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universității din Groningen, Olanda, circa 10% dintre pacienții ce urmează tratamentul de substituție cu hormoni tiroidieni prezintă multiple comorbidități care scad dramatic calitatea vieții, în ciuda normalizării valorilor plasmatice ale hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).

Rezultatele studiului populațional au fost prezentate pentru prima dată în cadrul Conferinței Anuale a Socientății de Endocrinologie ENDO 2018.

La cercetare au participat 34,440 adulți incluși în cohorta studiului Dutch Lifelines în cadrul căruia s-au colectat date privind istoricul medical, concentrațiile hormonilor tiroidieni, medicația utilizată și calitatea vieții.

În cadrul cohortei s-au numărat 995 adulți cu hipotiroidism (2.8%) cărora li s-a prescris levotiroxină. Comparativ cu populația care nu a beneficiat de substituție cu hormoni tiroidieni, cei care au primit levotiroxină:
  • au fost predominant femei (89.4% vs. 57.9%),
  • au fost mai în vârstă (vârsta medie, 51 ani vs. 45 ani),
  • au avut un indice de masă corporală mai mare (IMC mediu, 27.2 kg/m² vs. 26.1 kg/m²),
  • au utilizat în paralel mai multe medicamente,
  • au prezentat mai multe comorbidități (80.6% vs. 66%).

În cadrul studiului, comorbiditățile au fost definite drept administrarea de alte medicamente cu excepția levotiroxinei și a contraceptivelor orale, sau istoric de boli pentru care nu se prescrie obligatoriu un tratament medicamentos, cum este cazul migrenelor de exemplu.

Autorii au constatat de asemenea în cazul pacienților ce urmează un tratament de susbtituție cu hormoni tiroidieni o calitate scăzută a vieții în toate domeniile analizate (funcționalitate fizică, socială, limitări fizice, emoționale, sănătate mentală, vitalitate, durere și stare de sănătate generală).

Atunci când a evaluată starea de sănătate a femeilor cărora li s-a prescris tratament cu levotiroxină, autorii au observat prezența a cel puțin o comorbiditate care ar putea influența calitatea vieții.

Comparativ cu adulții care nu au urmat un tratament c levotiroxină, cei ce au beneficiat de substituție cu hormoni tiroidieni au avut mai multe șanse să prezinte:

Diabetul și scleroza multiplă au fost de asemenea mai frecvente la pacienții ce au primit tratament cu levotiroxină.

A nu se înțelege greșit. Nu a fost stabilită o relație de cauzalitate între tratamentul cu levotiroxină de primă linie în tratarea hipotiroidismului. Regina Schaffer a atras atenția că relația dintre terapia cu levotiroxină și calitatea vieții este una bidirecțională. Prin urmare calitatea scăzută a vieții sub influența multiplelor comorbidități ar putea dicta nevoia de a adopta strategii terpeutice mai agresive, inclusiv de a iniția terapia de substituție hormonală la pacienții în cauză.

Sursa: Healio

Data actualizare: 07-06-2019 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 3435
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hipotiroidismul crește riscul de fistule după laringectomie
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum