Terapia Gua Sha

©

Autor:

Terapia Gua Sha
Tehnica Gua Sha este o practică tradițională chinezească, înrudită cu acupunctura, care constă în presarea și fricționarea pielii cu o anumită intensitate, astfel încât starea de sănătate să fie restaurată. Prin acest procedeu se consideră că energia vitală Qi este deblocată și poate recircula liberă prin corp, vindecând bolile existente.

Denumirea terapiei este formată din doi termeni - „gua” se referă la acțiunea de „frecare” a pielii, iar „sha” (care înseamnă „nisip) face trimitere la rezultatul acestui proces, respectiv la punctele și petele mici roșii care apar pe piele, de forma nisipului.

Acest masaj al pielii duce la înroșirea ei, efectul fiind considerat o reacție terapeutică și un semn bun al procesului de vindecare. Similară acestei tehnici este și terapia cu ventuze, principiile de bază fiind aceleași, diferind doar modalitatea de aplicare. (1)

În urma acestei manipulări destul de agresive a pielii capilarele se rup și apar sângerări și vânătăi care pot dura câteva zile. În ciuda acestor neajunsuri, practica Gua Sha a început să devină cunoscută și în cultura vestică, fiind preluată de la comunitățile asiatice imigrante care o utilizează frecvent. (2)

Cum funcționează tehnica Gua Sha?

Terapeutul Gua Sha întinde ulei pe piele pentru a o lubrifia, apoi cu ajutorul mâinilor, dar mai frecvent a unor instrumente netede speciale din jad sau os, presează și fricționează destul de puternic pielea, urmând punctele de acupunctură și meridianele. De obicei masajul Gua Sha se realizează pe spate, dar și pe alte zone ale corpului (gât, umeri, membre). Sunt vizate în principal zonele musculare mai încordate, dar și cele mai deschise la culoare, unde nu se observă o circulație intensă a sângelui. Intensitatea fricționării pielii este în funcție de problema de sănătate care se dorește a fi rezolvată și forța fizică a terapeutului.

Masarea și presarea pielii se realizează până când pe piele încep să apară puncte și pete roșii (echimoze) numite sha, semne ale spargerii capilarelor, considerate a fi un indicator favorabil pentru procesul de vindecare, pentru că arată că sângele s-a pus în mișcare. Intensitatea culorii acestora este importantă pentru terapeut, pentru că îi indică nivelul de congestionare a sângelui și a forței Qi (dacă de exemplu acestea sunt închise la culoare, înseamnă că sângele a fost blocat pentru o perioadă mai lungă de timp în capilare). Dacă aceste urme dispar mai greu, faptul este considerat un indicator al unei circulații sanguine defectuoase sau al unei ineficiențe funcționale a organelor din zona respectivă. (3)

După ședințe se recomandă odihnă și masajul blând al zonelor implicate, pentru a stimula circulația sângelui chiar și după ce „tratamentul” a încetat.

Una dintre teoriile care explică mecanismul de vindecare utilizând tehnica Gua Sha spune că prin această modalitate de fricționare a pielii se eliberează reziduurile de acid lactic sau uric care rămân în mușchi sau sub piele și ajută la decongestionarea sângelui, ducând ulterior la vindecare. Prin această stimulare, nu doar sângele ar fi ajutat să circule, consideră acești terapeuți, ci și forța Qi. (4)

Totodată filosofia Gua Sha susține că în urma fricționării pielii sângele care a stagnat prea mult în capilare este forțat să iasă și să fie înlocuit cu sânge proaspăt, cel vechi fiind reciclat în organism. Totodată este restabilit echilibrul energetic, pentru că și surplusul de energie sau energiile negative sunt eliminate.

Argumente pro și contra

În ciuda practicii îndelungate a acestei metode tradiționale chinezești în zonele asiatice și a pătrunderii acesteia și în cultura vestică, comunitatea științifică nu consideră această terapie a fi validă sau eficientă, ba unii sceptici se întreabă dacă nu cumva Gua Sha este mai degrabă o formă de tortură decât o terapie, având în vedere forma destul de agresivă de aplicare și a semnelor pe care le lasă în urmă. (2)

Iată câteva dintre argumentele ce se pot aduce de o parte și de alta a utilizării acestei tehnici cu scop curativ:

Argumente pro

Susținătorii terapiei Gua Sha consideră că această practică nu este dureroasă, că are efect rapid asupra ameliorării durerii și readucerii stării de bine a pacientului, în ciuda urmelor fizice care rămân pe piele după tratament.

Argumente contra

  • tehnica este destul de agresivă și presupune lezarea capilarelor și curgerea sângelui din aceste mici vase sangvine, putând avea efecte secundare asupra stării de sănătate (1)
  • filosofia care stă în spatele acestei metode este simplistă și specifică mai degrabă unei perioade din evoluția umană când oamenii nu aveau cunoștințe de medicină sau anatomie
  • la fel ca toate terapiile bazate pe existența unei energii vitale care circulă prin organism, dar care nu a putut fi demonstrată științific până în prezent, tehnica Gua Sha nu este validă
  • nu există o logică în explicarea fenomenului prin care, prin crearea unor leziuni la nivelul capilarelor se vindecă sau dispar anumite tulburări sau afecțiuni; singura explicație constă într-o psihologie a bunului simț, conform căreia atunci când te confrunți cu o durere mai mare decât cea pe care o aveai în mod obișnuit, o vei uita pe cea inițială (2)
  • nu s-a demonstrat până în prezent că echimozele sau vânătăile ar fi benefice pentru starea de sănătate, chiar dacă sunt ușoare și se vindecă de la sine
  • manipularea pielii în cadrul acestei practici poate fi dureroasă și poate crea o senzație de disconfort chiar și după ce fricționarea pielii a încetat
  • metoda Gua Sha poate fi realizată și de persoane care nu au o calificare în acest sens, aspect care este prezentat de susținătorii metodei ca fiind un avantaj; manipularea agresivă pe care o presupune Gua Sha de către cineva care nu este specializat poate reprezenta însă un risc pentru sănătate (4)
  • cercetări recente au arătat că inflamarea produsă de frecarea agresivă a pielii poate avea efecte negative asupra țesuturilor: în cazul inflamațiilor, celulele imune reacționează și distrug celulele sănătoase, pentru a evita eventualitatea unor infecții (5)
  • terapia Gua Sha prezintă un risc crescut de agravare a problemelor de sănătate în cazul persoanelor care suferă de tulburări ale circulației sangvine, afecțiuni ale pielii, probleme inflamatorii ale articulațiilor (3)
  • faptul că este o terapie foarte veche, folosită de sute de ani în cultura asiatică nu este un argument al validității acesteia (aspect valabil pentru majoritatea terapiilor de acest tip)
  • chiar dacă am presupune că energia vitală Qi teoretizată de filosofia chinezească ar exista, nu se poate demonstra că aceasta este localizată la nivelul sângelui și că odată cu eliminarea sângelui din capilare este deblocată și energia vitală

Terapia Gua Sha este validă?

Nu există studii științifice care să fi demonstrat validitatea acestei metode în tratarea vreunei afecțiuni sau tulburări de sănătate. Cu toate acestea, practicanții Gua Sha consideră că este eficientă nu doar în cazul durerilor cronice, dar și în tratamentul răcelilor, reducerea stresului, ameliorarea migrenelor etc. Terapia Gua Sha se bucură de succes și în tratamentele cosmetice.

În literatura de specialitate există câteva studii în care participanții care au avut parte de ședințe de Gua Sha s-au simțit mai bine sau li s-a ameliorat durerea după acest tratament. Rezultatele au fost însă mult prea optimist generalizate ca fiind datorate metodei Gua Sha, când de fapt mult mai plauzibil este efectul placebo (o durere va fi percepută mai puțin intens atunci când ne confruntăm cu o durere mai mare, ca cea generată de practica Gua Sha). Site-urile de profil și terapeuții din acest domeniu insistă însă foarte mult pe existența unor dovezi științifice care susțin eficiența acestei practici, când de fapt este vorba despre teste care nu au urmat o metodologie riguroasă și prin urmare nu li se poate acorda încredere (număr prea mic de pacienți, variabile externe neizolate etc.). (2)

Terapia Gua Sha începe, la fel ca și terapia cu ventuze, să devină populară și în cultura vestică datorită aerului exotic și al așa-zisei palete largi de acțiune vindecătoare, în ciuda semnelor pe care le lasă după aplicarea tratamentului. La fel ca în cazul oricărei forme de terapie alternativă, este necesară precauția atunci când suntem tentați să încercăm această practică, iar dacă avem probleme de sănătate, să nu omitem să ne adresăm unui medic specialist pentru a evita posibile riscuri.

Data actualizare: 03-06-2014 | creare: 03-06-2014 | Vizite: 13897
Bibliografie
(1)Do Alternative Therapies Really Work? Eastern Cures For Western Problems, link: https://www.thegreatfitnessexperiment.com/2013/04/do-alternative-therapies-really-work-eastern-cures-for-western-problems-and-im-sorry-in-advance-for-the-picture.html
(2)Gua Sha: torture or treatment?, link: https://edzardernst.com/category/gua-sha/
(3)What isGua Sha?, link: https://arizonapain.com/gua-sha/
(4)Scrape Away The Pain – Guasha, link: https://breakingmuscle.com/health-medicine/scrape-away-the-pain-guasha
(5)Tissue Provocation Therapies, link: https://saveyourself.ca/articles/tissue-provocation-therapies.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!