Terapia hormonală post-menopauză îmbunătățește sănătatea oaselor

©

Autor:

Terapia hormonală post-menopauză îmbunătățește sănătatea oaselor
Terapia de substituție hormonală pentru simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, este eficientă și pentru susținerea sănătății osoase și  îmbunătățirea structurii oaselor, conform unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Studiile anterioare au arătat că există efecte benefice ale terapiei hormonale post-menopauză asupra densității minerale osoase, însă cercetarea recentă este prima care arată că acest tip de tratament îmbunătățește atât masa osoasă cât și structura, iar beneficiile generale asupra sănătății oaselor persistă pentru cel puțin 2 ani de la încetarea tratamentului.

Osteoporoza este o afecțiune progresivă în care structura oaselor se diminuează și persoana în cauză prezintă un risc ridicat de fracturi. Menopauza, care apare de obcei la femeile de 40-50 de ani, accelerează pierderea masei osoase. Pe durata vieții, corpul uman suferă degradări și formări osoase. Dezechilibrul dintre resorbția osoasă și formarea țesutului osos duce la pierderea masei osoase, astfel că riscul de osteoporoză și de fracturi crește.

Citiți mai multe despre osteoporoză și menopauză în articolele noastre.

La studiu au participat 1.279 de femei cu vârste cuprinse între 50-80 de ani. Acestea au fost împărțite în trei grupuri: 22% au urmat tratament hormonal post-menopauză pe durata studiului, 30% urmaseră în trecut un astfel de tratament iar 48% nu au urmat niciodată tratament hormonal post-menopauză.

Pentru a analiza influența tratamentului hormonal asupra sănătății osoase, participantele au fost supuse scanărilor DEXA la nivelul coloanei lombare, capului femural și șoldului pentru măsurarea densității osoase. Pe baza rezultatelor, s-a calculat scorul trabecular osos (TBS) pentru a analiza calitatea structurii osoase și pentru a prezice riscul de fracturi.

Citiți mai multe despre măsurarea densității osoase cu ajutorul osteodensitometriei DEXA

S-a ținut cont și de o serie de parametri cum ar fi indicele de masă corporală, vârsta, istoricul de fracturi, administrarea suplimentelor de calciu și vitamina D în trecut și prezent.

Rezultatele finale au arătat că femeile care urmau terapia hormonală post-menopauză au prezentat cele mai bune scoruri TBS comparaiv cu femeile care nu au urmat niciodată un astfel de tratament.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 23-11-2016 | creare: 23-11-2016 | Vizite: 4670
Bibliografie
Menopausal hormone therapy improves bone health, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-menopausal-hormone-therapy-bone-health.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • La ce vârstă apare menopauza?
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Osteoporoza - ce trebuie să știi?
  •