Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân în cinci judeţe din Moldova

Data publicării: 11-10-2017

Peste 1.000 de femei din Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău şi Suceava vor beneficia în octombrie şi noiembrie de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân prin campania "Nu am făcut destul", ediţia a patra, derulată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În weekendul 14-15 octombrie se vor face testări în localităţile Tomeşti şi Ciurea - judeţul Iaşi; în 21-22 octombrie, caravana va poposi în comunele Vânători Neamţ şi Răuceşti - judeţul Neamţ; în zilele de 28 şi 29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu şi Stănileşti - judeţul Vaslui, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localităţile Balcani - Schitu Frumoasa şi Berceşti Taslău, din Bacău. Totodată, pe 11 şi 12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite şi femeile din comunele Udeşti şi Mănăstirea Humorului din judeţul Suceava.

Voluntarii de la Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI) vor efectua măsurători de glicemie, tensiune şi pulsoximetrie, consultaţii oftalmologice, dar şi o electrocardiogramă. Toate aceste testări pot fi făcute şi de bărbaţi. Pe lângă consultul la sân, femeile vor beneficia şi de o ecografie mamară, precizează FABC într-un comunicat de presă.

Anul trecut, în cadrul campaniei desfăşurate în şapte judeţe din sudul şi centrul ţării, 1.129 de femei au beneficiat de examinări gratuite la sâni. Dintre acestea, 78% nu făcuseră niciodată un astfel de control, 14% prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 6% aveau istoric familial legat de acest tip de cancer. 97% dintre femeile care prezentau suspiciuni erau trecute de 40 de ani, se menţionează în comunicat.

"Foarte multe femei se tem să meargă la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decât să agraveze situaţia. Cancerul de sân este o boală care se tratează cu succes în ziua de astăzi, însă este extrem de important să fie depistat în fază incipientă. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de sân. Iar această cifră ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândurile autorităţilor competente. Ţara noastră are nevoie urgentă de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de sân", spune Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicat.
Sursa: Agerpres, 11-10-2017, Vizualizari 284
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.