Testul de sânge care ar putea prezice complicațiile în sarcină

©

Autor:

Testul de sânge care ar putea prezice complicațiile în sarcină
Cu ajutorul unui test de sânge s-ar putea identifica cu precizie riscul complicațiilor pe durata sarcinii, pe baza analizei unei proteine specifice.

Proteina DLK1 asigură suportul energetic pentru dezvoltarea fătului, iar un nivel scăzut al acestei proteine pe durata sarcinii la mamă poate încetini dezvoltarea fetală, ceea ce duce la complicații în sarcină.

Oamenii de știință au observat că proteina DLK1 derivă din embrion, astfel că nivelul de proteină din sângele mamei poate oferi informații privind starea biologică a embrionului. Dezactivarea acestei proteine oprește procesul metabolic de cetoză. Organismul folosește de obicei glucoza ca sursă principală de energie. Când glucoza nu este disponibilă din cauza unei diete sărace în carbohidrați sau a perioadelor de post, organismul metabolizează grăsimile pentru asigurarea necesarului de energie. Astfel, proteina DLK1 este necesară pentru asigurarea energiei necesare pentru dezvoltarea fetusului.

A fost prelevat sânge de la 129 de femei însărcinate (la prima sarcină), în jurul săptămânii 36 de sarcină. Rezultatele analizei au arătat că mamele cu un nivel mai redus al proteinei DLK1 au prezentat un risc mai ridicat de a naște copii cu greutate redusă pentru vârsta gestațională decât cele cu valori mai mari ale proteinei. Nivelul redus al proteinei specifice a fost asociat cu restricționarea dezvoltării fetale din cauza afectării fluxului sangvin prin intermediul cordonului ombilical și apariția altor complicații.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Genetics.

Astfel de teste care prezic riscul de complicații pe durata sarcinii ar putea favoriza intervențiile precoce în acest sens.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 28-10-2016 | creare: 28-10-2016 | Vizite: 1954
Bibliografie
Blood test could predict pregnancy complications, poor fetal growth, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313676.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum