Timiş: OncoGen a semnat un proiect transfrontalier România-Serbia de peste 12 milioane de euro

Data publicarii: 11-08-2017

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în tratamentul Cancerului (OncoGen) al Spitalului Judeţean Timişoara a semnat, miercuri, proiectul transfrontalier România - Serbia, în valoare totală de 12 milioane de euro, în cadrul căruia echipa de cercetători va primi aparatură de cea mai înaltă performanţă, cu ajutorul căreia diagnosticul şi tratamentul în cancere vor fi mult mai precise.

Proiectul îşi propune dezvoltarea oncologiei în regiunea transfrontalieră, asigurând accesul la servicii de sănătate moderne şi eficiente pentru toţi pacienţii oncologici din zona riverană, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Voivodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Are o durată de implementare de patru ani, iar peste 3 milioane de euro vor reveni OncoGen, 2,5 milioane de euro, Spitalului Judeţean Reşiţa, cealaltă parte din sumă revenind părţii sârbe.

''Aparatura pe care o luăm este, în principal, aparatură de secvenţializare şi diagnostic la nivel genetic, de ADN, pentru a dezvolta în OncoGen cel mai puternic centru de diagnostic personalizat şi, de aici, de tratament personalizat din România. Tratamentul nu se realizează în centrul nostru, ci în unităţile de profil, dar noi putem pune diagnosticul la nivel molecular şi, după care, având acces la bazele de date de la nivel mondial, contra cost, cu citostaticele care dau cele mai bune rezultate, combinaţiile cele mai bune, putem ameliora tratamentul unor categorii de pacienţi, care nu răspund aşa cum se aşteaptă specialistul oncolog, la tratamentul standard sau la care am putea avea surpriza că au alt diagnostic sau forme de cancer diferite de cele care au fost diagnosticate anterior'', a declarat miercuri presei coordonatorul OncoGen, prof. univ. dr. Virgil Păunescu.

Potrivit acestuia, tehnica secvenţierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariţia şi dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii şi personalizarea terapiei, iar această abordare inovativă aduce medicina românească la nivelul performanţei de ultimă oră pe plan internaţional, care ţinteşte vindecarea bolii sau prelungirea duratei şi calităţii vieţii.

Partenerii sârbi ai proiectului se angajează să termine construirea unui corp de spital cu trei etaje în localitatea de graniţă Pojarevac, unde vor funcţiona secţiile de ginecologie şi neonatologie, o maternitate, chirurgie şi urologie, un bloc operator şi terapie intensivă.

Centrul OncoGen a fost construit şi dotat în perioada 2010-2015 printr-o investiţie de 12 milioane de euro, finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, şi dispune de facilităţi de ultimă generaţie pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă în domeniul terapiilor avansate, având 15 compartimente şi laboratoare, inclusiv un compartiment GMP (good manufacturing practice), unic în Europa de Est.

Acesta este cel de-al patrulea proiect câştigat de OncoGen în cele 18 luni de activitate, iar pentru implementarea proiectelor, alături de cei 15 specialişti din vechea structură a Centrului au fost create 21 de noi posturi în care s-au angajat cercetători din România şi din străinătate (Germania, Austria, Japonia şi Olanda), doi coordonatori (cercetători cu înalte competenţe din Austria şi Germania), opt cercetători postdoctorali, trei doctoranzi, cinci asistente de cercetare şi trei tehnicieni de laborator.
Sursa: Agerpres, 11-08-2017, Vizualizari 59
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK