Timiş: Peste 40 de bolnavi aflaţi în tratament în spitalele din Timişoara aşteaptă imunoglobulina

Data publicării: 10-03-2018

Două dintre unităţile sanitare din municipiul reşedinţă, Spitalele Judeţean şi Municipal, care au în tratament pacienţi ce necesită administrarea de imunoglobulină, aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii onorarea comenzilor, cel mai afectat fiind cel Judeţean, care nu a mai primit respectiva substanţă de peste şase luni.

"Avem probleme de mai bine de şase luni cu imunoglobulina, nu ne-a fost onorată nicio comandă. Noi periodic comandăm cel puţin una lunar şi nu ni s-a onorat nici măcar una. În toată această perioadă s-au cumulat circa 8-10 comenzi. În lipsa imunoglobulinei li se aplică pacienţilor alte proceduri. (...) Dacă ar fi la fel de eficiente, nu ne-ar mai trebui imunoglobulina", a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul general al Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina.

Potrivit acestuia, spitalul are în evidenţe peste 40 de bolnavi, inclusiv în Programul de boli rare neurologice, unde imunoglobulina are indicaţii, iar fondurile sunt asigurate prin program de la Ministerul Sănătăţii, "dar, din păcate, nu se mai livrează".

"Aşteptăm deblocarea situaţiei. Afectaţi sunt cei cu boli rare neurologice, dar mai avem la Terapie intensivă neonatală, unde tot pe program finanţat de Ministerul Sănătăţii este rezervă şi câteva luni mai beneficiază de tratament", a adăugat Craina.

La Spitalul Municipal Timişoara sunt în evidenţă patru pacienţi neinternaţi care urmează tratament cu imunoglobulină şi care sunt anunţaţi să vină atunci când se primeşte medicamentul.

"Avem patru pacienţi care necesită tratament cu imunoglobulină, dar nu am mai primit din ianuarie 2018. În februarie, unul din cei patru a primit o doză, dar suntem restanţi la tratament. Neadministrarea imunoglobulinei (...) le poate fi fatală. Am solicitat la Ministerul Sănătăţii dozele necesare şi aşteptăm", a declarat, pentru AGERPRES, managerul general al Spitalului Municipal Timişoara, dr. Olimpia Oprea.

Imunoglobulina este o proteină a serului sangvin cu rol în imunitatea celulară şi este utilizată ca medicament în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus.
Sursa: Agerpres, 10-03-2018, Vizualizari 221
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.