Timiş: Reluarea fertilizării in vitro va fi posibilă doar într-un nou centru,spune managerul Spitalului Judeţean Timişoara

Data publicării: 13-04-2018

Reluarea activităţii de fertilizare in vitro în maternitatea Bega a Spitalului Judeţean Timişoara va fi posibilă doar după construirea unui nou centru, întrucât actuala construcţie nu este conformă cerinţelor europene, a declarat joi managerul spitalului, dr. Marius Craina.

"Fertilizarea in vitro are un proiect în această clădire, dar datorită construcţiei, a condiţiilor şi normelor actuale care nu respectă condiţiile, nu poate obţine autorizaţie de reluare a acestei activităţi. Noua maternitate care se va construi în campusul spitalului judeţean este prevăzută să aibă un centru ultramodern, după norme europene, astfel încât ulterior să fie acreditată ca centru de fertilizare in vitro. Este o prioritate absolută pe care datorită normelor europene nu o putem îndeplini în această clădire, dar va fi realizată", a explicat, într-o conferinţă de presă, Marius Craina.

În Timişoara a funcţionat primul centru de fertilizare in vitro din ţară, condus de prof. dr. Ioan Munteanu, prin a cărui metodă au fost aduşi pe lume sute de copii. Activitatea de fertilizare in vitro de la Clinica Universitară Bega din Timişoara a fost suspendată în anul 2009 de Autoritatea Naţională de Transplant Bucureşti, deoarece nu erau îndeplinite anumite norme europene de funcţionare.

Prof. dr. Doru Anastasiu, şeful de atunci al Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega în cadrul căreia fiinţează Centrul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, declara că pentru moment lipseau filtrele de purificare şi ozonificare a aerului.

"S-a dat o suspendare temporară a Centrului de la Timişoara, până la remedierea situaţiei", preciza la acea dată Doru Anastasiu, care a menţionat că activitatea similară a fost suspendată în mai multe centre din ţară, tocmai datorită cerinţelor comisiei de evaluare de la Bucureşti.

Potrivit medicului timişorean, din cauza crizei financiare, filtrele nu puteau fi cumpărate.

Centrul de la Timişoara este primul din România unde, în 1996, prof. dr. Ion Muntean a reuşit prima operaţie de fertilizare in vitro, rodul acestei munci fiind Daniel Ioan, născut pe 6 februarie 1996. Centrul a fost realizat de Crucea Roşie Rhein Neckard Heidelberg. În cei mai bine de 14 ani de activitate, părintele fertilizării in vitro din ţara noastră, prof. Muntean, a reuşit să ajute la venirea pe lume a peste 500 de copii.
Sursa: Agerpres, 13-04-2018, Vizualizari 303
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.