Timiş: Robot chirurgical folosit, în premieră în vestul ţării, pentru înlăturarea unei tumori esofagiene

Data publicării: 01-03-2017

O echipă de medici de la Clinica Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara a efectuat cu succes o intervenţie de înlăturare a unei tumori canceroase esofagiene, cu ajutorul robotului chirurgical.

Intervenţia a durat cinci ore, iar pacientul de 64 de ani se simte bine şi va urma un tratament de recuperare.

Potrivit şefului clinicii, prof. dr. Lazăr Fulger, cazul a fost unul deosebit de grav, întrucât pacientul ajunsese să nu mai poată înghiţi, din cauza tumorii care i-a invadat o mare parte a tractului digestiv.

''Pacientul a prezentat o neoplazie în etajul abdominal superior şi care a beneficiat de un aport minim invaziv, pentru că unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spaţii extrem de mici. Ca atare, s-a putut face operaţia din sfera abdominală mergând sus, în torace, pentru că manevrabilitatea acestor instrumente pentru aceasta este concepută'', a explicat prof. Lazăr Fulger marţi, într-o conferinţă de presă.

Robotul chirurgical utilizat este de cel mai înalt nivel pentru zona din sud-estul Europei.

''Am început astfel de intervenţii, dorinţa noastră este să avansăm către neoplaziile de pancreas, pentru că şi acolo abordul clasic este unul extrem de dificil, iar bordul robotic vine în ajutorul nostru'', a completat Lazăr Fulger.

Intervenţia a fost efectuată de o echipă operatorie din care au făcut parte prof. dr. Ciprian Duţă şi dr. Dan Brebu.

Robotul a fost achiziţionat în urmă cu doi ani, prin proiectul intitulat ''Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scăderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul apariţiei cancerului pelvin'' ROBOCAPE (RObotic - OBezitate - CAncer PElvin) şi coordonat de prof. Lazăr Fulger.

Prezenţa acestui robot în Spitalul Judeţean Timişoara a făcut ca municipiul să intre în clubul select al medicinei robotice internaţionale.

Potrivit chirurgului, utilizarea roboticii oferă o paletă largă de avantaje, între care creşterea posibilităţii de a efectua o operaţie corectă din punct de vedere oncologic şi creşterea calităţii vieţii, putându-se evita incontinenţa urinară după operaţiile de prostată, dar şi anusul contra naturii, în unele situaţii, în cancerele de rect.

La început, şase chirurgi au învăţat deja să lucreze cu ''mâna robotică'', iar mai departe echipa îşi va perfecţiona tehnicile şi se vor aborda cât mai multe operaţii, spune managerul de proiect.

Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanţare a fost de 19.000.000 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă, de 19.000.000 de lei (16.199.400 de lei prin FEDR şi 2.800.600 de lei de la bugetul naţional).
Sursa: Agerpres, 01-03-2017, Vizualizari 242
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.