Timpul excesiv petrecut în fața calculatorului afectează și sănătatea dentară

©

Autor:

Timpul excesiv petrecut în fața calculatorului afectează și sănătatea dentară
În acest secol al tehnologiei și al dependenței de computer, este absolut necesar să se cunoască efectele dăunătoare ale acestuia asupra sănătății noastre. Mulți dintre noi cunoaștem deja o multitudine de afecțiune ce pot apărea din cauza orelor prelungite petrecute în fața calculatorului: de la cele produse asupra ochilor, spatelui și picioarelor, tulburări de alimentație, insomnie, oboseală acută, etc.

Un aspect mai puțin mediatizat și discutat este efectul negativ produs asupra igienei dentare, și implicațiile sedentarismului, a oboselii și a alimentației necorespunzătoare, ce vin odată cu „uitarea de sine” în fața unui calculator.

1. Respirația urât mirositoare - determinată de deshidratare

Considerată a fi doar una dintre cele mai mici neplăceri produse, respirația urât mirositoare este cauzată de deshidratarea cavității bucale.
În decursul orelor petrecute în fața calculatorului se produce deshidratarea cavității bucale, ca urmare a concentrării asupra activității desfășurate, starea de repaos a organismului și menținerea gurii închise timp îndelungat, ce scad nivelul de salivă produs.
Saliva este elementul cheie al cavității bucale, care ajută la ținerea sub control a mirosului respirației, pentru că ajută la eliminarea particulelor de alimente și a bacteriilor, cauză principală a respirației urât mirositoare.
Oricât ar părea de inutilă pentru mulți, saliva îndeplinește o multitudine de funcții: de protecție, de tampon, antimicrobiană, lubrifiantă, gustativă, digestivă, excretoare, de echilibrare a apei și este rezervor de ioni.

Printre factorii care influențează fluxul salivar se numără gradul de hidratare, ritmul zilnic, stimulii gustativi și olfactivi, stimulii mecanici (mestecatul) sau medicamentele (antiaritmice, antihipertensive, antidepresive/sedative/tranchilizante).
Reducerea semnificativă a fluxului salivar crește numărul de bacterii producatoare de acizi, se incubează mai rapid bacteriile anaerobe, care cauzează inflamarea gingiilor, boli parodontale și respirație neplăcută și crește riscul apariției cariilor.

În acest caz, se recomandă un consum susținut de apă pentru a hidrata atât cavitatea bucală cât și organismul. Consumul suficient de apă în fiecare zi este o cerință obligatorie pentru menținerea unei sănătăți optime.
Deshidratarea conduce la dezechilibrarea pH-ului din organism, producând aciditate. Acizii se acumulează și sunt depozitați în organism, cauzând îmbolnăviri.
Un corp aflat într-o stare acidă se îmbolnăvește mai ușor și îmbătrânește mai repede, se vindecă mai greu în cazul apariției unor afecțiuni.
Acidoza este unul din factorii care asigură condițiile dezvoltării multor boli: gută, arsuri la stomac, dureri musculare, gastrită, osteoporoză, boli de piele, obezitate, hipertensiune, diabet, pietre la rinichi, boli de inimă, cancer.
Câteva simptome ale acidozei includ: lipsa de energie, constipație, probleme digestive cum ar fi indigestia și balonările, guta, dureri ale încheieturilor, alergii, hipertensiune, urticarie, creșterea în greutate, slăbirea sistemului imunitar.
Cauze care conduc la acidoză: alimentație neadecvată, consum insuficient de apă, stres, sedentarism. (toate acestea se produc odată cu petrecerea unui timp îndelungat în fața calculatorului, în mod repetat)

2. Nerespectarea orelor de masă și a unei alimentații corespunzătoare

Timpul petrecut excesiv în fața calculatorului determină și o tulburare a orarului de masă, precum și „mâncatul pe fugă” sau în fața calculatorului, pentru a nu rata nimic din ce se petrece în lumea virtuală.

O masă luata în grabă nu este una echilibrată, sănătoasă, de cele mai multe ori aceasta constând în mici gustări, consum excesiv de dulciuri sau produse de tipul junk-food, care contribuie la deteriorarea sănătății orale și generale.

O astfel de atitudine prelungită poate conduce la diverse afecțiuni parodontale sau ale structurilor de susținere a dinților, din cauza carențelor de vitamine din organism și funcționarea necorepunzătoare a acestuia.

3. Neglijarea igienei orale (periaj corect, utilizarea aței dentare)

Deoarece este destul de dificil să desparți un dependent de calculator de viciul său, acesta nu își face timp sa își realizeze tabieturile zilnice (consumatoare de timp prețios), inclusiv cel ce asigură igiena sa orală. Precaritatea sau inexistența acestor acțiuni de curățare a danturii conduce la apariția unor complicații dentare în timp.

4. Un mediu neigienic pentru a lua masa

Un studiu efectuat de revista britanică „Which? Computing” arată că masa luată în preajma calculatorului este principala sursă de infectare cu microbi. Firmiturile aruncate și resturile mâncării atrag milioane de bacterii care trăiesc, se dezvoltă și se înmulțest printre taste. Cum oamenii nu acordă atenție igienei personale, cum ar fi spălatul mâinilor înainte de masă sau după ce au folosit toaleta, acest aspect poate fi o altă cauză a infestării tastaturii.
Studiul a implicat examinarea de către un microbiolog a 33 de tastaturi dintr-un birou din Londra, un W.C. și o ușă de la o toaletă. Rezultatele au evidențiat că bacteriile îndepărtate de pe tasturi depășește limita admisă de bacterii de 150 de ori. Una dintre tastaturile supuse testului a fost descoperită ca fiind de 5 ori mai murdară decât capacul de la toaletă. Inimaginabil și totuși adevărat.

Acest lucru nu înseamnă că este cazul tuturor celor care lucrează la birou și utilizează zilnic calculatorul mai mult de 7-8 ore, însă trage un semnal de alarma cu privire la pericolele existente dacă nu respectăm anumite reguli de igienă și conduită.
În cazul în care, totuși, se întâmplă să luați masa în fața calculatorului, asigurați-vă că v-ați spălat pe mâini, că masa este curată și că v-ați curățat tastatura și mouse-ul (trebuie să asigurați cât de cât un mediu curat).

De asemenea, vă recomandăm să vă curațați tastatura și mouse-ul periodic, și să îndepărtați praful de pe monitor și obiectele de lucru:
  • trebuie să închideți computerul și să îl scoateți din priză.
  • ștergeți suprafețele de lucru cu un material moale, antialergic, umezit (pentru a reține praful și bacteriile, împiedicând răspandirea lor în aer).
  • scuturați tastatura de firimuturi sau alte particule rămase între taste și dezinfectați cu șervețele cu alcool sanitar (la o anumită perioadă este recomandată chiar îndepărtarea tastelor, curățarea spațiului de sub acestea și a tastelor).

Mâncatul în fața monitorului, în grabă, distras, poate conduce la vătămări ale gingiilor sau dinților (alimente prea fierbinți, reci, dure, mestecate necorespunzator, supunerea unei presiuni prea mari asupra dinților).

5. insomnia

Privarea de somn, în unele cazuri voluntară (cum ar fi nopți albe în fața calculatorului), dar în multe cazuri provocată de nerespectarea igienei somnului (orar de somn, pregătirea pentru somn, mediu adecvat), vă duce la modificarea tuturor funcțiilor fiziologice ale organismului, și se va manifesta atât la nivel comportamental (iritabilitate, stare depresivă, capacitate scăzută de concentrare), cât și în ceea ce privește menținerea performanțelor fizice și a sănătății organismului.

Observație foarte importantă:

Faceți o pauză de 10 minute la fiecare oră sau 15 minute la fiecare două ore petrecute în fața calculatorului, relaxați-vă și hidratați-vă. O pauză înseamnă efectiv să vă îndepărtați de masa de lucru și de computer, nu doar întreruperea activității desfășurate la momentul respectiv la computer.

Utilizați această pauză pentru a vă relaxa întreg organismul (ochii, spatele, mâinile, picioarele), pentru a socializa cu prietenii, familia, colegii, pentru o gustare sănătoasă, pentru a va reîncărca organismul cu energie.

Data actualizare: 28-12-2018 | creare: 17-06-2009 | Vizite: 10190
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice