Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate

Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate

©

Autor:

Tipare diferite de creștere la sugari în funcție de tipul de proteine consumate
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition este primul care a evaluat efectele proteinelor din diferite surse, altele decât formulele de lapte, asupra creÈ™terii sugarilor în primul an de viață.

Rezultatele obținute ar putea sta la baza unor strategii revoluționare bazate pe dovezi pentru a asigura o creștere și dezvoltare optimă la sugari și pentru prevenția obezității infantile.

La studiu au participat 64 de sugari născuÈ›i la termen, diversificaÈ›i, care au consumat pe lângă formula de lapte, fructe È™i legume sau cereale, surse de proteine provenite din produse pe bază de carne sau din lactate [în funcÈ›ie de grupul în care au fost incluÈ™i].

Cercetătorii au observat astfel că sursele de proteine oferite sugarilor în cadrul alimentaÈ›iei complementare joacă un rol important în procesul de creÈ™tere È™i reglare ponderală.

Sugarii din grupul proteinelor din carne au consumat produse pe bază de carne tip piure disponibile în comerÈ›, în timp ce grupul proteinelor din lactate a primit iaurt pentru sugari, brânză È™i un concentrat pudră de proteine din zer.

Între 5 È™i 12 luni sugarii au fost evaluaÈ›i din punct de vedere antropometric [înălÈ›ime, greutate, circumferință craniană]. De asemenea, au fost colectate mostre de sânge la includerea în studiu, respectiv la final. Nu s-au raportat diferenÈ›e între cele grupuri în ceea ce priveÈ™te consumul energetic, implicit aportul de proteine È™i grăsimi din dietă.

În urma interpretării datelor colectate, în grupul de sugari ce au primit proteine din produse pe bază de carne s-a observat un trend ascendent al înălÈ›imii pentru vârstă, respectiv descendent la sugarii hrăniÈ›i cu surse de proteine lactate.

În acelaÈ™i timp s-a observat o creÈ™tere a greutății raportată la înălÈ›ime în grupul sugarilor la care s-au inclus în alimentaÈ›ia complementară surse de proteine din lactate, comparativ cu proteinele din carne, ceea ce ar putea constitui un semnal de alarmă petnru instalarea supraponderii.

Rezultatele studiului sugerează faptul că sursa proteinelor incluse în dieta complementară a sugarului este la fel de importantă precum este cantitatea totală de proteine de peste zi, în reglarea creÈ™terii È™i în controlul ponderal. Ghidurile europene actuale recomandă limitarea aportului de proteine la maximum 15% din totalul energetic în primul an de viață, procent în care s-a încadrat È™i aportul zilnic de proteine la sugarii incluÈ™i în analiză.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a aprofunda această relaÈ›ie între aportul de nutrienÈ›i È™i creÈ™terea la sugari, din punct de vedere calitativ È™i nu doar cantitativ.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-10-2019 | creare: 11-05-2018 | Vizite: 1160
Bibliografie
Infant growth patterns by type of protein consumed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180509105017.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mai multă masă musculară necesită un aport mai mare de proteine?
  • O meta-analiză recentă dovedeÈ™te beneficiile suplimentelor proteice pentru creÈ™terea masei musculare
  • Câteva idei de mic dejun bogat în proteine
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum